«Цікаві канікули – 2024» від Університету обдарованої дитини

Від 17 червня триває волонтерський освітній проєкт «Цікаві канікули – 2024» від Університету обдарованої дитини (очільник – професор кафедри початкової освіти Галина Білавич), який діє при Науковому парку Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

У межах реалізації освітньої програми вже відбулося 17 занять, спрямованих на всебічний розвиток дитини. Їх відвідало близько ста тридцяти школярів.

Цьогоріч інтенсивну програму «Цікаві канікули – 2024» забезпечують понад 90 викладачів та студентів-волонтерів (участь студентства в проєкті координує студентка групи ПО-33 Вероніка Озарко). Осердя УОДу становлять професорсько-викладацький склад кафедри початкової освіти (Руслана Романишин, Ігор Бай, Галина Білавич, Наталія Благун, Уляна Борис, Світлана Вербещук, Леся Височан, Ірина Гуменюк, Олег Довгий, Любомира Ілійчук, Марія Клепар, Марія Копчук-Кашецька, Лариса Сливка, Оксана Цюняк та ін.) та понад п’ятдесят студентів спеціальності «Початкова освіта», а також викладачі, аспіранти, студенти кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика (Наталія Басараб, Борис Савчук, Неоніла Кривцун), кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи (Ірина Комар), кафедри журналістики (Ігор Бойчук), кафедри англійської філології (Оксана Трухан), кафедри методики викладання образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та дизайну (Михайло Гнатюк), кафедри теорії та методики фізичної культури (Інна Ткачівська), кафедри підприємництва, торгівлі та прикладної економіки (Ольга Ємець), кафедри математики та інформатики і методики навчання (Олеся Власій), Івано- Франківського фахового коледжу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Марія Багрій, Тетяна Клубочкіна), о. Петро Басараб та ін.

«Унікальність Університету обдарованої дитини, – зазначає його очільниця професор Галина Білавич, – не тільки в тому, що цей волонтерський освітній проєкт триває від 2017 року і досі нічого подібного немає в інших закладах вищої освіти України, а й у тому, що УОД є певним чином педагогічним феноменом, де щорічно близько сотні викладачів та студентів- волонтерів створюють у стінах Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника навчально-розвивальне середовище для школярів, де, з одного боку, ефективно впроваджуються педагогічні інновації, застосовуються коучинг-технології, з іншого – формуються ключові компетентності в майбутніх педагогів, удосконалюються їхні професійні уміння та навички».

Щорічний проєкт «Цікаві канікули» – це також можливість для юних студентів УОДу глибше пізнати структуру університету, довідатися про освітні програми, за якими здійснюється підготовка майбутніх фахівців, поспілкуватися з викладачами та студентами, які репрезентують різні спеціальності, тощо.

Волонтери УОДу усвідомлюють, що за умов російсько-української війни діти – найбільш уразлива група українства, яка потребує допомоги. Потрібно не тільки зберегти життя дітей, а й дати їм дитинство, у якому вони будуть захищеними, здоровими, освіченими, національно-свідомими. Разом із профспілковим комітетом університету, відділом кадрів було складено списки дітей, чиї батьки, рідні захищають Україну в лавах ЗСУ, і запрошено їх взяти участь у такій освітньо-дозвіллєвій програмі.

Дуже важливо за умов сучасних викликів дати дітям рівні можливості реалізувати свій творчий потенціал, природні здібності, формувати в них національну ідентичність, виховувати патріотичні, морально-християнські цінності. Для цього в УОДі є багато засобів.

Проєкт «Цікаві канікули – 2024» триватиме до 28 червня.