Відзначення 175-річчя від дня народження Володимира Шухевича

Сьогодні ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда спільно з викладацьким складом, деканом факультету туризму Володимиром Великочим, директором навчально-наукового інституту мистецтв Володимиром Федораком, доцентом кафедри історії України і методики викладання історії Андрієм Корольком, доцентом кафедри етнології і археології Петром Костючком, радником з інвестиційної політики Олегом Мисиком  побували у селі Тишківці Городенківської громади на відзначенні 175–річчя від дня народження українського етнографа, покутянина, співця Гуцульщини Володимира Шухевича та 117-ї річниці від дня народження командувача Української повстанської армії (УПА) Романа Шухевича (Тараса Чупринки). 

На заході були присутні представники місцевої влади, громадські діячі, науковці та мешканці громади. Зокрема, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПНУ Ольга Матвієнко, генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ярослава Ткачук, президент Івано-Франківської торгово-промислової палати Андрій Левкович. Вони вшанували пам’ять Володимира та Романа Шухевичів покладанням квітів до пам’ятника та хвилиною мовчання. Виступи промовців наголошували на важливості збереження історичної пам’яті та вивчення спадщини видатних українців.

Ректор університету Ігор Цепенда відкрив захід, розповівши про важливу роль родини Шухевичів у становленні української національної ідентичності та боротьбі за незалежність. Він підкреслив, що Володимир Шухевич був видатним етнографом, який зберіг для майбутніх поколінь багатий культурний спадок Гуцульщини, а його онук Роман Шухевич став символом національної визвольної боротьби.

Їх постаті є символом боротьби за незалежність України, а великий спадок залишається надзвичайно важливим для сучасної України. Їхні внески у справу національної самоідентифікації та визвольної боротьби продовжують надихати нові покоління українців на шляху до свободи та самостійності.

Значення цієї події виходить за межі локального рівня, адже такі особистості є символом національного руху, боротьби за свободу та незалежність України. Вони є прикладом та надихають молодь на активну громадянську позицію та любов до своєї Батьківщини.