Відбулась міжнародна конференція «Європейський інтеграційний проєкт та Україна: виклики і перспективи»

29 червня викладачі кафедри міжнародних відносин, кафедри іноземних мов і перекладу, учасники Центру «Молода дипломатія» та студентського наукового гуртка «Дипломат» провели англомовну наукову конференцію для молодих науковців та викладачів на тему «The European integration project and Ukraine: challenges and prospects».

Відкриваючи захід, декан факультету історії, політології і міжнародних відносин ПНУ Ігор Гурак відзначив, що 2024 рік ознаменований великою кількістю річниць, які в той чи інший спосіб, пов’язані із європейською інтеграцією, особливо із її східним виміром. Він згадав про те, що двадцять років тому відбулося наймасштабніше розширення ЄС, коли до загальноєвропейської родини приєдналося одразу 10 нових членів, а також запроваджено Європейської політики сусідства. Також Ігор Гурак акцентував увагу на тому, що у 2014 р. було підписано угоду про асоціацію між Україною та Європейським союзом, а кілька днів назад наша держава офіційно розпочала переговори про вступ до ЄС.

Надалі до учасників конференції звернулися проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Сергій Шарин та представники інституцій – співорганізаторів заходу: голова правління Української асоціації викладачів та дослідників європейської інтеграції Ірина Сікорька, директор київського офісу Програм Фулбрайта в Україні / Інституту міжнародної освіти Джесіка Зихович, доцент Університету імені комісії національної освітньої в Кракові Малгожата Кузьбіда, завідувач кафедри міжнародних відносин і суспільних комунікації Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Віталій Макар.

В рамках першої частини конференції традиційно виступили професор Національного університету Ірландії Джон Обрена та представниця експертної мережі Єврокомісії Team Europe Іріна Ткешелашвілі.

Професор Джон Обренан в рамках доповіді на тему «Процес розширення ЄС у 2024 році: все ще на шляху в нікуди?» критично оцінив роботу європейських інституцій.

Iріна Ткешелашвілі в рамках презентації на тему «Українська інтеграція в Європейський Союзу з перспективи Брюселя» підкреслила неймовірну швидкість з якою Україні вдається здійснювати реформи, незважаючи на відсутність електроенергії та триваючу війну.

В рамках другої частини конференції виступали молоді дослідники, серед яких студенти факультету історії, політології і міжнародних відносин Нестор Большаков та Віталій Айзель.

Нестор Большаков у своїй презентації на тему «China as an EU partner: between Threats and Opportunities» звернув увагу на те, що починаючи з 2017 р., КНР реалізує стратегію щодо модернізації своєї держави та виведення її на новий рівень у геополітичному плані.

Віталій Айзель в рамках презентації «Reforming Ukraine in the Context of European Integration: Successes and Challenges» акцентував увагу на тривалій історії взаємовідносин України та ЄС. На думку Віталія Айзеля, процес реформування в Україні є складним та тривалим, і незважаючи на значні успіхи, досягнуті за останні роки, попереду ще багато роботи.

Завдяки вмілому модеруванню доцентки кафедри іноземних мов і перекладу Світалани Кобути та доцента кафедри міжнародних відносин Ореста Бойчука конференція пройшла динамічно та супроводжувалася змістовними дискусіями.

Активну участь у обговоренні презентацій доповідачів взяли студенти та аспіранти факультету історії, політології і міжнародних відносин Каріна Заніздра-Довгаль, Дзвенислава Максимів, Марат Сахов та Віталій Супрун.