ПНУ взяв участь в організації експертського воркшопу у Варшаві

4 липня на базі Варшавського університету відбувся експертський воркшоп на тему «WINNING THE WAR AND ‘WINNING THE PEACE’: SUPPORTING INSTITUTIONAL REFORMS IN UKRAINE». З вітальним словом до учасників наукового форуму виступив декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Прикарпатського національного університету Ігор Гурак.

Він наголосив, що існування демократичної України, яка поступово утверджується як частина західної цивілізації, становить для путінської Росії екзистенційну загрозу і саме це обумовило збройну агресію проти нашої держави. «Для посилення стабільності як на регіональному, так і на глобальному рівні українці повинні не тільки здолати росіян на полі бою, але і досягнути «перемогти» у боротьбі із внутрішніми викликами. Воркшоп є незначним, але дуже потрібним кроком в напрямку розбудови європейської України та зміцнення безпекової ситуації у світі», – додав Ігор Гурак.

Ключовими учасниками форуму виступили провідний науковий співробітник Інституту політичних і етнонаціональних досліджень імені І.Ф. Кураса НАН України, почесний президент українського ПЕН-клубу Микола Рябчук, почесний співробітник Міжнародного центру оборони та безпеки (Естонія), асоційований науковий співробітник програми Росії та Євразії Чатем Хаус (Великобританія) Джеймс Шер, авторитетний український публіцист, письменник та політичний експерт Віталій Порников, афілійована експертка Ради зовнішньої політики «Українська призма», заступник головного редактора тижневика «Український тиждень» Ольга Ворожбит, досвідчений словенський експерт з питань євроінтеграції Прімож Вегар, науковий співробітник Інституту політичних досліджень Йохана Скітте при Тартуському університеті (Естонія) Олексій Колєсніков, Надзвичайний і Повноважний Посол Тетяна Іжевська, Надзвичайний і Повноважний Посол Олег Шамшур та інші.

Директор Центру дослідження конституційної юстиції та професор кафедри теорії та історії держави і права Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Онищук виступив із доповіддю «Від конституційної цінності свободи до розвитку демократії та післявоєнного економічного прогресу України». В ході виступу професор Ігор Онищук підкреслив, що свобода є однією з тих ключових, фундаментальних цінностей, які випливають з самої сутності людини. На завершення виступу професор вислови своє бачення шляхів, які дозволять підвищити інституційну спроможність України та виграти війну проти російського імперіалізму. Серед них він виділив: посилення гарантій та захист конституційної цінності свободи як природного та невідчужуваного права людини; забезпечення всім членам суспільства умов для вільного розвитку, самовдосконалення та реалізацію творчого потенціалу; проведення конституційної реформи, яка може стати інструментом для зміцнення демократії та верховенства права в Україні; удосконалення правової регламентації роботи Конституційного Суду України як в мирний час, так і в умовах воєнного стану.

Декан факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігор Гурак в ході свого виступу на тему «Російська інформаційна війна та шляхи протидії з боку України» акцентував увагу на тривалій підривній роботі проти нашої країни з боку Кремля.

«Тоталітарні та авторитарні країни мають широкі можливості для впливу на своїх опонентів. Вони можуть використовувати для поширення дезінформації, пропаганди, здійснення кібер-атак тисячі людей, витрачаючи на це мільярди доларів», – зазначив Ігор Гурак.

 Він звернув увагу на те, що попри несприйняття абсолютною більшістю українців в даний час традиційних російських наративів про те, що Україна – це failed state, що українці та росіяни – «один народ» тощо, путінські пропагандисти досить уважно відстежують український інформаційний простір і будь-яка значуща публікація, де з’являється критика чи негативні емоції, підхоплюється  та розповсюджується. Йдеться про меседжі про «тотальну мобілізацію українців», «тотальну корупцію», «поганих командирів», «відсутність забезпечення», українські «м’ясні бригади» тощо.