Охорона довкілля є одним з пріоритетних напрямків наукової діяльності ПНУ

У час російської військової агресії важливою складовою охорони довкілля є оцінка і документування масштабів шкоди, заподіяної природним екосистемам на територіях, які зазнали впливу воєнних дій. В Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника було підписано меморандум між Міжнародною благодійною організацією «Екологія-Право-Людина» в особі директорки Олени Кравченко (м. Львів), Громадською організацією «Західно-український ресурсний центр» в особі виконавчого директора Василя Полуйка та Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника, в особі в.о. ректора Ігоря Цепенди.

Зустріч відбулася у змішаному форматі.

Ключовою метою меморандуму є координація зусиль та спільна діяльність партнерських організації із розроблення алгоритму оцінки впливу воєнних дій на природні екологічні системи методами біологічної діагностики для подальшого розрахунку вартості шкоди, заподіяної біотопам через підготовку та реалізацію спільних заходів та проєктів.

Серед основних завдань, передбачених документом: доповнення сучасних методів вивчення впливу воєнних дій на довкілля; формування розуміння безпосереднього впливу стану довкілля на здоров’я та життя людей; інформування громадян України про основні екологічні проблеми суспільства, що виникли внаслідок російсько-української війни та шляхи їхнього подолання; надання центральним органам виконавчої влади нові методології збору фактів впливу воєнних дій на довкілля та здоров’я людини тощо.

Співробітники кафедри біології та екології нашого університету долучалися до проєктів за згаданою тематикою у співпраці з МБО “Екологія – Право – Людина” і “Західноукраїнським ресурсним центром”, здійснюючи науковий супровід проєкту “Вплив війни на довкілля України: вивчаємо та документуємо для досягнення правосуддя та відновлення екосистем” (USAID), реалізованого на території національного природного парку “Кам’янська Січ” (Бериславський район, Херсонська область).

Діяльність була спрямована на адаптацію й апробацію алгоритму оцінки зміни мутагенного фону території у результаті впливу воєнних дій.

Цей проєкт може стати одним із перших кроків до оцінки біоекологічних наслідків впливу військових дій на природні екосистеми та при верифікації результатів значно удосконалить існуючі підходи і алгоритми діагностики стану довкілля.

На продовження і матеріально-технічне забезпечення розпочатої співпраці МБО “Екологія – Право – Людина” було передано лабораторне обладнання, посуд і реактиви.

Вдосконалюємо методи оцінки впливу війни на довкілля, щоб жоден військовий злочин не залишився поза увагою науковців і міжнародної спільноти.