Команда науковців ПНУ отримала грант Єврокомісії!

Команда науковців Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника отримала грант Єврокомісії HORIZON-INFRA-2023-EOSC-01-01 – Build on the science cluster approach to ensure the uptake of EOSC by research infrastructures and research communities в рамках ініціативи OSCARS – Open Science Cluster Action for Research & Society. Його координатором є завідувач кафедри матеріалознавства і новітніх технологій Володимир Коцюбинський.

Результатом реалізації проєкту буде створення Advanced Materials Open Science Centre (PNU-OpenLab). Центр стане складовою дослідницької інфраструктури університету та елементом екосистеми, що включатиме PNU-NanoLab (Лабораторія нанотехнологій для матеріалознавства, енергетики та медицини) та PNU-FabLab (Лабораторія прототипування, 3D-друку та дизайну).

Основним завданнями Центру стане консолідація науково-дослідницької діяльності українських вчених в галузі отримання, дослідження та технологічного впровадження нових матеріалів (в тому числі наноматеріалів) відповідно до принципів Open Science (доступ до повнотекстових баз даних науково-технічної інформації, наукової літератури, експериментальних даних).

Передбачається створення можливостей для спільного використання дослідницької інфраструктури ПНУ в галузі синтезу та дослідження новітніх матеріалів та інтеграція Центру в систему CERIC (Central European Research Infrastructure Consortium) з метою сприяння розвитку науки та промисловості України.

Планується розширення можливостей інфраструктури ПНУ щодо надання наукових послуг у сфері дослідження властивостей речовин та матеріалів, що матиме важливе значення для підтримання обороноздатності та задоволення потреб критичної інфраструктури.

Важливою складовою діяльності Центру стане залучення дослідників до процесів Open Science через проведення семінарів для студентів і молодих науковців з демонстрацією можливостей використання ресурсів European Open Science Cloud (EOSC).

Робота Центру здійснюватиметься в рамках стратегії Європейського форуму дослідницьких інфраструктур (ESFRI) щодо оптимізації використання наукового обладнання та формування покоління FAIR-орієнтованих науковців та дослідників (FAIR- Findability, Accessibility, Interoperability, and Reusability).

Глобальна мета роботи Центру – сприяння входженню українських науковців до Європейського дослідницького простору.