В обсерваторії до Дня Незалежності відкрили бібліотеку та зіграли «Гамлета»

24 серпня у Міжнародному науковому центрі «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван (2028 м) було відкрито бібліотеку. Також до Дня Незалежності у рамках артпроєкту “ТЕАТРАЛЬНІ ПОПІВАННЯ НА ОБСЕРВАТОРІЇ» Прикарпатського національного університета імені Василя Стефаника та Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка було зіграно неооперу-жах «HAMLET». У суботу виставу транслювали у соцмережах театру, де на дійство чекав величезний успіх.

В урочистостях відкриття бібліотеки взяли участь проректор нашого університету Ярослав Шинкарук, керівник господарського обслуговування МНЦ «Обсерваторія» Василь Кошелюк, працівники, випускники та студенти ПНУ.

Освячення приміщення провів архієпископ Коломийський і Косівський Юліан. Він подарував бібліотеці МНЦ повне зібрання творів святителя Іоана Золотоустого у трьох томах та Проповіді духовенства Коломийської єпархії у чотирьох томах.

Прикарпатський університет висловлює вдячність меценатам цієї визначної події — засновнику котеджного містечка СКОГУР Андрію Мартищуку та керівнику компанії ФРОП Василю Феценцю! Саме завдяки ним зʼявилася найвища в Україні бібліотека!

А от найвищий в Україні арт простір існує вже багато років.

За задумом ПНУ та партнерів, зокрема, Галичини TV та Головного управління ДСНС України в Івано-Франківській області, відреставрована обсерваторія Прикарпатського та Варшавського університетів — це не тільки науковий центр астрономічних та метеорологічних спостережень, студентських практик екологів і біологів, міжнародний високогірний рятувальний навчальний центр, а й унікальний арт майданчик посеред мальовничого Чорногірського гірського масиву Українських Карпат.

Вперше у 2020 році на вершині гори Піп Іван було зіграно виставу «Нація» за творами Марії Матіос. Захід мав назву «Недосяжна нація». Наступного року на стінах обсерваторії напередодні 30-річчя Незалежності України актори показали глядачам «Енеїду» Івана Котляревського. У серпні 2022 року вистава-плакат «Бій за Україну» стала меседжем всьому світу про те, що ми – живі! Що ми – Нація, яка власною кров’ю виборює свою незалежність і обов’язково переможе ворога. Минулого року з вершини гори лунало слово патрона нашого університету Василя Стефаника. Актори майстерно зіграли притчу «Вона — земля» за новелами письменника про святі образи на іконостасі планети, про те, що мученики і праведники історії людства волають про милосердя та любов, про воз‘єднання Матері і Сина, про кінець війни.

Цього року було обрано виставу «HAMLET» , аби дати ствердну відповідь на питання «бути чи не бути?» українській нації.

Режисер-постановник – народний артист України, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка Ростислав Держипільський. Композитори – лауреати Національної премії України імені Тараса Шевченка Роман Григорів, Ілля Разумейко. Художниця по костюмах – Олеся Головач. Пластичне рішення – Ольга Семьошкіна.

Традиційно театральну трупу та інших залучених до заходу людей, зокрема працівників університету, студентів і журналістів, на вершину Піп Івана супроводжували прикарпатські рятувальники, адже саме в обсерваторії розташований пошуково-рятувальний пост ГУ ДСНС в Івано-Франківській області. І цього року один із рятувальників навіть вирішив освідчитись своїй коханій дівчині у містично-магічній атмосфері зйомок вистави.

24 серпня відбулася трансляція неоопери-жаху «HAMLET» у соцмережах Франківського драмтеатру. Вона традиційно зібрала сотні позитивних відгуків від захоплених глядачів.

       

Фото Арсена Кизима та Франківського драмтеатру