Наша науковиця-біохімік отримала стипендію від Academy of Finland для досліджень у сфері еволюції багатоклітинності

Співробітниця кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, кандидатка біологічних наук та молода науковиця Уляна Семанюк отримала стипендію на продовження своїх досліджень від Academy of Finland в рамках ініціативи “Call for inviting researchers from Ukraine to Finland 2024”.

У 2022 році науковиця приєдналася до команди доктора Юхи Саарікангаса (Гельсінський університет, м. Гельсінкі, Фінляндія) у рамках ініціативи для підтримки українських науковців “Scientists for Scientists” від міжнародної організації Human Frontier Science Program. Вона була залучена до проєкту “Нова роль старіння: походження клітинної диференціації та еволюція багатоклітинності”.

Отримання нової стипендії дає можливість нашій співробітниці продовжити розпочаті дослідження.

“Основні дослідницькі інтереси нашої групи зосереджені навколо вивчення походження ранньої багатоклітинності. Зокрема, ми прагнемо з’ясувати, як виникають багатоклітинні адаптації та чи відіграє клітинне старіння ключову роль у розвитку клітинної диференціації під час переходу від одноклітинності до багатоклітинності. Ми також досліджуємо метаболічні зміни, які супроводжують цей значний еволюційний перехід. Наразі я займаюся підготовкою зразків для аналізу метаболічного потоку, щоб краще зрозуміти ці процеси”, – розповіла Уляна Семанюк.

До речі, Академія Фінляндії знову оголосила конкурс для українських науковців. Приймання заявок триватиме з 21 серпня до 25 вересня 2024 року.

Щиро радіємо і вітаємо Уляну Семанюк з цією чудовою можливістю!