Александр Кваснєвський пообіцяв особисто приїхати на Українсько-польські зустрічі в Яремче наступного року

Людина, яка привела Польщу до НАТО і ЄС, людина, яка є впливовим світовим політиком і другом України, Президент РП (1995-2005 рр) Александр Кваснєвський взяв участь в Українсько-польських зустрічах, що проходять під гаслом «25 років у НАТО – 20 років у ЄС: досвід Польщі, уроки для України».

Організаторами форуму, що проходить в Яремче з 19 по 21 вересня, є Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, Студії Східноєвропейських досліджень Варшавського університету, Інститут політичних та етнонаціональних досліджень імені Івана Кураса НАН України, представництво «Польська академія наук» у Києві, Польський Інститут у Києві, Фундація «Свобода і демократія», Громадська організація «Курʼєр Галіційський».

Другий день XVII Українсько-польських зустрічей у Яремче розпочався з дискусійної панелі «Помаранчева революція як переломний момент у внутрішній і зовнішній політиці незалежної України». Модерував цікаву розмову посол Республіки Польща в Україні Яцек Ключковський.

Логічно, що ключовою розмовою цього дня конференції стала онлайн зустріч з Александром Кваснєвським — політиком, який був пов’язаний з Україною з 1991 року та був дуже активним як президент, який керував міжнародним посередництвом під час Помаранчевої революції.

Пізніше, в 2012-2013 роках разом з колишнім президентом Європарламенту Патом Коксом Александр Кваснєвський намагався посприяти підписанню Угоди про асоціацію з ЄС.

Модераторами зустрічі виступили в.о. ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда та директор Студій Східноєвропейських досліджень Варшавського університету Ян Маліцький.

Як Україна може використати досвід Польщі у її євроінтеграційних процесах? Таким було головне запитання до екс-президента Кваснєвського.

В першу чергу, він заявив свою повагу до Українсько-польських зустрічей, підкресливши, що відносини України та Польщі потребують якомога більше подібних відвертих дискусій в таких авторитетних експертних колах.

«Дефіцит діалогу спричиняє непорозуміння. Нам дуже потрібне спілкування у колах академічних, інтелектуальних, дипломатичних. І Яремче є таким прекрасним і унікальним майданчиком», — переконаний гість зустрічей у Яремче, закцентувавши увагу на тому, як важливо чути одне одного.

«Ми, вступаючи до НАТО 1999 року, розуміли, що відбувається історична річ, Польща буде безпечніша. Коли Путін напав на Україну, ми в черговий раз переконалися у тому, що зробили правильний вибір, адже НАТО, є нашою істотною гарантією. НАТО – очевидно, це є безпека, це є можливість покладатися і на США, і на Німеччину, і на Великобританію. Тут немає сумнівів», — заявив Александр Кваснєвський.

Членство Польщі в ЄС, на його думку, також було історичною подією, завдяки якій поляки отримали великий шанс розвиватися, котрий у великій мірі використали.

Учасники конференції мали змогу поставити запитання Александру Кваснєвському, але не на всі він встиг відповісти і пообіцяв особисто відвідати Українсько-польські зустрічі у 2025 році. Також екс-президент отримав від модераторів запрошення відвідати Міжнародний науковий центр «Обсерваторія» Прикарпатського та Варшавського університетів на горі Піп Іван.

Цього дня на форумі також відбулася низка цікавих дискусійних панелей та презентацій. Зокрема, «Як формувати польсько-українські відносини нині та в майбутньому», “Українсько-польське транскордонне співробітництво: досвід та перспективи”, «Освіта і суспільне життя поляків в Україні в умовах російської агресії».