Конференція EPAM «Розширюючи можливості: цифрова доступність для всіх»

Сьогодні в Івано-Франківському офісі міжнародної ІТ-компанії EPAM відбулася конференція «Розширюючи можливості: цифрова доступність для всіх».

Захід об’єднав представників закладів вищої освіти, державних установ та ІТ-галузі для обговорення важливих питань, пов’язаних із цифровою інклюзією.

Серед учасників були в.о. ректора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, завідувачка кафедри логопедії та інноваційних технологій в інклюзії Оксана Джус, начальниця відділу документообігу та діловодства ПНУ Тетяна Корнієнко, а також представники ІТ-компанії, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, Івано-Франківського національного медичного університету та університету Короля Данила. Модератором зустрічі виступив керівник напряму EPAM UA ESG/CSR Дмитро Якимець.

Метою заходу було обговорення досвіду впровадження цифрової доступності, викликів та перспектив подальшого розвитку цієї сфери.

«Дякуємо організаторам за те, що виокремили такий складний напрям інклюзії, зокрема щодо людей із вадами зору. Багато університетів уже подолали ці бар’єри, але більшість все ще має значні проблеми у цьому питанні. Внаслідок війни кількість таких людей, на жаль, зростатиме. У нас в університеті є курс з інклюзії, де наші студенти активно займаються цим питанням, розширюють свої знання та практикуються», — зазначив в.о. ректора ПНУ Ігор Цепенда.

В.о. ректора зазначив, що університет активно працює над проєктами, пов’язаними з інклюзією, серед яких особливо виділяється новий проєкт — тактильний арт-каталог «Побачити скарби разом!», який дозволить людям із вадами зору долучитися до українського культурного спадку.

Як голова обласної Федерації бадмінтону України Ігор Цепенда відзначив ще один важливий проєкт «Зір і бадмінтон», який спрямований на дослідження впливу фізичної активності на покращення зору. Ініціатором є президент федерації бадмінтону України Олексій Дніпров.

Завідувачка кафедри логопедії Оксана Джус акцентувала увагу на соціальній адаптації студентів та зазначила, що наявних платформ для дистанційного навчання, адаптованих для людей із порушенням зору чи слуху, в Україні недостатньо. Вона наголосила на необхідності розробки таких рішень і поділилася планами університету щодо адаптації курсу соціальної інклюзії для забезпечення доступу для всіх студентів.

Начальниця відділу документообігу та діловодства ПНУ, відповідальна представниця за цифровізацію в університеті Тетяна Корнієнко розповіла про досвід допомоги маломобільним групам населення, зокрема людям похилого віку, які потребують навичок користування цифровими інструментами для отримання адміністративних послуг. Вона також відзначила, що активну роль у цій ініціативі відіграють студенти, які допомагають літнім людям освоювати діджитал-технології.

Представники компанії EPAM підсумували захід, розповівши про стандарти цифрової доступності WCAG, їх впровадження та виклики, які виникають під час реалізації проєктів.

Після завершення конференції в Прикарпатському національному університеті відбулася лекція для студентів, яку провів керівник EPAM University Program у західних та південних регіонах України Олександр Ткаченко. Спікер розповів про можливості компанії для студентів, зокрема у сфері навчання та стажувань.

Олександр Ткаченко наголосив на важливості практичних навичок у сучасному ІТ-світі та окреслив шляхи, як студенти можуть долучитися до проєктів компанії, розширити свої знання та здобути професійний досвід. Особливу увагу було приділено розвитку програм стажування, що дозволяють молодим фахівцям одразу включатися в роботу над реальними проєктами.