Презентація тактильного арт-каталогу «Побачити скарби разом!»

26 вересня в Івано-Франківському краєзнавчому музеї відбулась презентація унікального тактильного арт-каталогу «Побачити скарби разом!» під гаслом «Дивись торкаючись!». Цей проєкт є частиною відомої музейної ініціативи «Врятуймо скарби разом!» та представляє тифлографічно-акустичну версію, яка дозволяє незрячим і слабозорим людям «побачити» ікони через тактильні рельєфи та аудіосупровід.

Авторка та ініціаторка проєкту, кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри дизайну і теорії мистецтва Навчально-наукового інституту мистецтв ПНУ Надія Бабій, спільно з творчою командою, включно з художником-реставратором Валерієм Твердохлібом, та редактором адаптації шрифтом Брайля Анатолієм Кучмілем, створила цей каталог.

Проєкт також підтримали викладачі та студенти Інституту мистецтв ПНУ.

Альбом містить 24 рельєфні ілюстрації галицьких ікон, а анотації до них надруковані шрифтом Брайля. Аудіосупровід до видання записала заслужена артистка України Ірма Вітовська-Ванца.

Під час презентації виступили ініціатори проєкту, зокрема Надія Бабій, Валерій Твердохліб, Анатолій Кучміль, а також проректор з науково-педагогічної роботи ПНУ Едуард Лапковський та директор Інституту мистецтв Володимир Федорак.

Завідувач кафедри дизайну і теорії мистецтва Олег Чуйко також висловив подяку всім, хто долучився до створення проєкту.

Серед гостей заходу були представники місцевої влади, зокрема начальниця управління культури Івано-Франківської ОДА Тетяна Бойко та заступник міського голови Віталій Федорів. Вони високо оцінили проєкт за його соціальну значущість і важливість.

Захід проходив під модерацією Людмили Лінник, менеджерки з комунікацій проєкту.

Цей каталог не лише відкриває нові можливості для інтерактивного пізнання мистецтва, але й стає важливим кроком на шляху до інклюзивного розвитку музейної справи в Україні.

Проєкт був реалізований за фінансової підтримки Українського культурного фонду.