100 років професору Володимиру Полєку

Сьогодні, 27 вересня, у читальному залі Наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбувся круглий стіл з нагоди 100-річного ювілею українського бібліографа, педагога, літературознавця, краєзнавця, кандидат філологічних наук, доцента, професора Володимира Полєка (1924-1999).

Захід, організований кафедрою української літератури факультету філології та Науковою бібліотекою університету, зібрав студентів, аспірантів і викладачів.

З вітальним словом до присутніх звернувся в.о. ректора університету Ігор Цепенда. Він підкреслив роль української філології у формуванні людського капіталу особистості.

«Це добра традиція для нашого університету вшановувати памʼять своїх Вчителів, які є фундаторами освітніх напрямків і наукових шкіл. Постать Володимира Полєка є особливою, тому що він належить до числа тих видатних науковців, які своєю великою працею сформували дуже багато цікавих напрямків. Він завжди популяризував українську літературу в Україні та за її межами. Він ніколи не забував про свій край. Його клопітка та системна робота дозволила багатьом науковцям, які сьогодні досліджують історію Прикарпаття, користуватися його біографією та доробками. Професор Полєк є взірцевим дослідником для багатьох наших поколінь!», — зазначив Ігор Цепенда.

Відкрив урочистості завідувач кафедри української літератури, професор Степан Хороб, який презентував учасникам видання «Професор Володимир Полєк: творчість і доля на тлі доби (спогади, епістолярій різних років, бібліографічний покажчик)».

Про період діяльності професора Полєка як провідного бібліографа бібліотеки Івано-Франківського педагогічного інституту та функціонування Іменного фонду В. Т. Полєка розповів директор Наукової бібліотеки ПНУ Роман Дзумедзей.

Зі спогадами про професора поділилися його колеги та колишні студенти різних поколінь — Євген Баран, Михайло Бігусяк, Ярослава Василишин, Надія Галярик, Василь Грещук, Ганна Карась, Ігор Козлик, Олег Пилипюк, Ольга Слоньовська, Оксана Тебешевська та ін.

Голова Івано-Франківської обласної організації Михайло Косило розповів про проведення ювілейної зустрічі лауреатів обласної премії імені Володимира Полєка та вручив ювілейні медалі літературознавцеві Євгену Барану, директору Наукової бібліотеки Роману Дзумедзею та їїпрацівникам — Надії Галярик і Олегу Гуцуляку.

В межах круглого столу присутні мали змогу ознайомитися з експозицією матеріалів із особистого архіву професора та з книжковою виставкою.