XV з’їзд Українського ботанічного товариства у ПНУ: 285 делегатів з усієї країни!

XV з’їзд Українського ботанічного товариства відбувся у стінах Прикарпатського національного університета імені Василя Стефаника.

Організаторами форуму, що тривав з 30 вересня до 5 жовтня, виступили кафедра біології та екології Прикарпатського національного університета імені Василя Стефаника, Інститут ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України та Херсонський державний університет.

З часу першого проведення у 1957 році кожні 5 років цей захід є однією з найбільш вагомих подій для біологічної і, зокрема, ботанічної, науки в Україні. Але, на жаль, через пандемію, а згодом через повномасштабну війну, востаннє провідні ботаніки збиралися у рамках ботанічного з’їзду у 2017 році. Тож XV з’їзд Українського ботанічного товариства став надзвичайно довгоочікуваною і актуальною подією для усієї біологічної спільноти України.

У різні періоди часу основна увага форуму приділялася різноманітним питанням – фізіології, систематиці рослин, флористиці, біохімії та екології рослин. Цю концепцію було витримано організаторами і цьогоріч.

Символом з’їзду стала волошка короткоголова – ендемічний для Нижньодніпровських пісків вид, червонокнижник, існуванню якого загрожує війна.

Загалом у заходах у різних форматах взяли участь 285 учасників, у тому числі очно 130 науковців із десятків наукових, природоохоронних установ та університетів з усіх куточків України: від Запоріжжя до Львова, від Сум до Одеси.

Розпочалася робота з пленарної сесії, у якій взяли участь в.о. ректора Прикарпатського університету Ігор Цепенда, ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський, директор Департаменту освіти і науки Івано-Франківської ОДА Віктор Кімакович, академік НАН України Яків Дідух (м. Київ), член-кореспондент НАН України Олександр Ходосовцев (м. Херсон, м. Київ), член-кореспондент НАН України, директор Інституту ботаніки Сергій Мосякін (м. Київ), член-кореспондент НАН України, директор Інституту екології Карпат Іван Данилик (м. Львів), доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри ботаніки Херсонського державного університету Іван Мойсієнко (м. Херсон), доктор біологічних наук, професор, директор біосферного заповідника “Асканія-Нова” імені Фальц-Фейна Віктор Шаповал (м. Київ, смт. Асканія Нова Каховського району), доктор біологічних наук, професор, старший науковий співробітник Інститу ботаніки імені М.Г. Холодного Ганна Куземко (м. Київ), кандидат біологічних наук, доцент кафедри мікології та фітоімунології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна Олег Прилуцький (м. Харків), кандидат біологічних наук, старший науковий співробітник Державного природознавчого музею НАН України Андрій Новіков (м. Львів).

Окрім пленарної сесії робота учасників з’їзду відбувалася у 8 секціях (“Мікологія і ліхенологія”, “Охорона рослинного світу”, “Колекції рослин та грибів”, “Селекція, інтродукція, ресурсознавство”, “Систематика та флористика судинних рослин”, “Геоботаніка та екологія рослин”, “Альгологія та бріологія”, “Біотехнологія, фізіологія та біохімія, клітинна та молекулярна біологія”), 3 круглих столах (“Громадська наука та участь аматорів у вивченні фіторізноманіття”, “Наукові дослідження на територіях природно-заповідного фонду”, “Ботаніка та екологія у закладах середньої та вищої освіти”.

Окремі дослідження будуть також презентовані у форматі постерної сесії. У рамках з’їзду також проведено звітно-виборчу сесію Українського ботанічного товариства, під час якої новим президентом товариства обрано академіка НАН України Якова Дідуха. Делегати форуму також взяли участь у польових виїздах до Карпатського національного природного парку і Дністровського регіонального ландшафтного парку імені Сергія Дідича, де вони мали змогу відвідати унікальні природні екосистеми регіону. Учасники подякували ПНУ, ХДУ, Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України за високий рівень організації зʼїзду.

Відрадно усвідомлювати, що навіть у такий складний час, українська ботанічна й екологічна наука розвиваються, і саме такі заходи є яскравим цьому підтвердженням!