Вечір пам’яті до 95-річчя від дня народження Дмитра Павличка

Сьогодні у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбувся урочистий вечір пам’яті, приурочений 95-річчю від дня народження Героя України, Почесного доктора ПНУ, видатного поета, перекладача та громадсько-політичного діяча Дмитра Павличка.

Захід зібрав численних представників наукової спільноти, літераторів, митців та студентів, які вшанували пам’ять та великий творчий спадок видатного українця.

Зі вступними словами виступили в. о. ректора Прикарпатського національного університету, професор Ігор Цепенда; заступник голови Національної спілки письменників України, директор Музею історії ПНУ, заслужений працівник культури України Ярослав Ткачівський; декан факультету філології ПНУ, професор Роман Голод.

«Дмитро Васильович Павличко — це визначна постать не лише для Прикарпаття і нашого університету, де він є Почесним доктором, а й для всієї України. Він належав до тієї когорти людей, які у важкі роки тоталітаризму, попри вимушені компроміси з режимом, завжди внутрішньо готувався до того, щоб Україна стала незалежною. Дмитро Павличко був одним із тих, хто стояв біля витоків відродження нашої держави. Його промови завжди мали величезну силу впливу, він умів знайти шлях до сердець аудиторії. Хоча не всі поділяли його погляди, байдужих до нього не було», — зазначив у своєму вітальному слові в.о. ректора ПНУ Ігор Цепенда.

У рамках заходу свою творчість продемонстрували народний артист України, професор Михайло Кривень; магістрант Навчально-наукового інституту мистецтв Юрій Гресько; народний вокальний ансамбль «Росинка» (керівник — заслужений діяч мистецтв України Христина Михайлюк); студенти IV курсу кафедри сценічного мистецтва і хореографії (керівник — доцент Віра Прокоп’як); ансамбль танцю «Дивоцвіт» ПНУ імені Василя Стефаника (керівник — доцент Ольга Квецько).

На завершення вечора прозвучали поетичні рядки Дмитра Павличка, які відображають глибину його думки, любов до рідної землі та боротьбу за незалежність України. Учасники заходу поділилися своїми спогадами про особисті зустрічі з поетом, підкресливши його вагомий внесок у розвиток української культури, літератури та політики.

Захід став ще одним свідченням незгасаючої пам’яті про Дмитра Павличка, чия творчість і громадська діяльність надихають нові покоління українців.