Презентація комікс-біографії видатного німецькомовного письменника Франца Кафки

Доцентки кафедри дизайну і теорії мистецтва, докторка мистецтвознавства Надія Бабій, кандидатки мистецтвознавства Леся Семчук, Ірина Чмелик та студенти спеціалізації «графічний дизайн» Навчально-наукового інституту мистецтв долучились до участі у презентації комікс-біографії видатного німецькомовного письменника Франца Кафки, виданої до 100-річчя від дня його смерті.

Подія відбулась за ініціативи Goethe-Institut Lyon у співпраці з Івано-Франківською обласною універсальною науковою бібліотекою ім. І. Франка – директорка Людмила Бабій, модераторка заходу бібліотекарка відділу соціокультурної проєктної діяльності Марія Ілюк.

В основі пересувної експозиції представлені постерна версія комікс-візуалізації австрійського художника коміксів Ніколаса Малера «Komplett Kafka» («Весь Кафка») та книжкова розкладка Літературного дому в Штутгарті, що подорожують філіями Goethe-Institut по всьому світу.

Мінімалістичні штрихові малюнки Малера нагадують манеру кафкіанської каліграфії, що сам був хорошим ілюстратором.

Спеціально до презентації Надія Бабій підготувала розлогу доповідь «Щоденники Кафки – життя у стилі комікс». Обговорювались питання величного і буденного, життя маленької людини, що потрапила у вир цивілізаційних змін, саморефлексій Кафки та рефлексії на творчість Кафки із сьогодення.

Учасники події дізнались про мультимедіальний талант Франца Кафки, що захоплювався експресивним рисунком, був близький до групи чеських авангардистів та німецьких експресіоністів. Його біографія та творчий спадок досі надихає художників-фантастів і коміксистів, сценографів, кінорежисерів.

Фото з репортажу – Леся Семчук.