Професор Володимир Лущак побував з робочим візитом у місті Острава

На запрошення виходця з Запоріжжя професора В’ячеслава Юрченка, який має потужний досвід у молекулярній біології, біоінформатиці, та паразитології, особливо у вивченні трипаносоматид, 14-15 жовтня Володимир Лущак відвідав м. Острава, Чеська республіка.

Понад 15 років професор Юрченко працював у США, Німеччині, Ізраїлі, а насамкінець наукових подорожей разом з сім’єю переїхав до Чехії, де зараз працює професором в Університеті Острави, очолюючи Лабораторію біології трипаносоматид і веде низку дослідницьких проєктів, зокрема в галузі вірусів трипаносоматид, теломерної біології, редагування РНК і альтернативних генетичних кодів. В’ячеслав Юрченко організував екскурсію для професора Володимира Лущака на відомий металургійний комбінат у Нижньому Вітковіце, регіон Моравія-Сілезія.

Екскурсія відбулася в рамках відвідування історично важливого промислового комплексу, який свого часу відігравав ключову роль у сталевій індустрії Європи. Після прибуття до Нижнього Вітковіце, представники опинилися у справжньому місті сталі — величному лабіринті залізних веж, труб і патрубків, який нагадав футуристичні сцени з голлівудських блокбастерів. Екскурсовод розповів про історію заснування Вітковського металургійного комбінату в 1828 році, коли за ініціативи Оломоуцького архієпископа Рудольфа була запущена перша сталеварна піч. Були показані старовинні доменні печі та навіть піднятися на 80-метрову вежу (на фото), звідки відкривався панорамний вид на всю Остраву.

Екскурсія залишила незабутнє враження про індустріальну історію Острави та її трансформацію у музейний комплекс, що поєднує науку, культуру і промислову спадщину.

Наступного дня професор Юрченко разом з колегами показали нашому науковцю Володимиру Лущаку свої наукові лабораторії. Чудово обладнані сучасні лабораторії мають все необхідне для проведення досліджень світового масштабу чому свідченням є їхня недавна стаття у Nature і чимало інших публікацій у найкращих наукових виданнях.

Особливу увагу Лущака звернули на можливості використання біохімії для вивчення трипаносомід як реального містка для співпраці. Далі була дуже цікава і тривала розмова з шанувальником України, який активно підтримує нашу боротьбу проти росії, професором Мареком Еліашем – добре відомим у світі фахівцем з біоінформатики. Цікаво, що тут головною темою обговорень були історія України і Чехії, зокрема місце в ній ОУН-УПА та особиста роль Степана Бандери у боротьбі за незалежність України, а також сьогодення Україні ї її війна проти московії.

На завершення поїздки Володимир Лущак провів лекцію на тему: «Dysregulation of Homeostasis Across the Lifespan and Related Strategies to Prolong Healthspan» (Дисрегуляція гомеостазу впродовж життя та пов’язані з цим стратегії продовження тривалості життя).