Митрополит Епіфаній: «Нехай ніхто не падає духом»

Сьогодні до Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у супроводі керівництва області на чолі з головою Івано-Франківської ОВА Світланою Онищук завітав Митрополит Київський і всієї України, Предстоятель Православної Церкви України, Блаженніший Епіфаній.

Він зустрівся з керівництвом університету на чолі з в. о. ректора Ігорем Цепендою, а також провів зустріч-діалог зі студентами. Також Блаженніший Митрополит Епіфаній відвідав виставкову залу університету та ознайомився з найкращими мистецькими роботами студентів і викладачів.

Зустріч-діалог гостя зі студентами розпочав в. о. ректора Прикарпатського національного університету Ігор Цепенда. Він підкреслив важливість співпраці науковців ПНУ з Православною Церквою України: «Символічно, що будучи ректором Київської Богословської православної академії Митрополит Епіфаній 5 грудня 2017 року був присутній на презентації унікального тритомного видання нашого університету «Великий Скит у Карпатах» у Національному заповіднику «Софія Київська». Ця робота наших науковців під керівництвом доктора історичних наук, професора Миколи Кугутяка містить рукописні пам’ятки XVII—XVIII століть, створені монахами. Це був початок повернення до величі українських монастирів. Ваші слова про духовність і незламний дух, що підтримує наш народ завдяки вірі, залишаються для нас важливими. А сьогоднішня присвячена головній ідеї — «не падати духом», адже проповіді Його Блаженства сьогодні спрямовані саме на те, щоб молоді українці залишалися сильними і дивилися в майбутнє».

Модератором зустрічі виступив професор Олег Жерноклеєв.

«Ми намагаємося торкатися сердець і душ молодих людей, які особливо потребують підтримки. Ми маємо славну українську історію, яку повинні знати та захищати. Водночас ми повинні будувати нову українську історію з чітким європейським вектором розвитку, здобутим під час революцій. Без духовної підтримки ми не зможемо встояти. Наші партнери не вірили, що ми такі сильні духом. Але ворог не засвоїв уроків нашої історії — перед викликами ми швидко об’єднуємося. Ми разом боремося і неодмінно переможемо. Після цього в Україні запанує справедливий мир. Не забувайте про Бога, дбайте про свою душу і виділяйте час для духовності та молитви!», — звернувся до присутніх Блаженніший Епіфаній.

Він розповів про духовну боротьбу і як протистояти тому злу, яке скеровано на нашу країну, подарувавши своє видання «Нехай ніхто не падає духом. Збірка роздумів і порад Митрополита Епіфанія».

Під час діалогу студенти мали можливість поставити запитання та обмінятися своїм думками із Блаженнішим.

«Щиро дякуємо вам, ваше Блаженство, за вашу титанічну та вкрай важливу працю, за ваше соціальне служіння. Прошу вашого Благословення для всіх дітей, які будуть розвивати нашу країну, і для всієї родини Прикарпатського університету. Я також випускниця цього чудового закладу і знаю, що тут навчається надзвичайно талановита і креативна молодь!», — підкреслила голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук.

На завершення зустрічі Митрополит Епіфаній нагородив в. о. ректора Ігоря Цепенду Орденом Святителя Чудотворця Миколая, а також хрестом і медаллю за відродження духовності в Україні, вірність ідеалам добра та значний внесок у суспільне благо.