Педагогічні читання на пошану пам’яті Тетяни Завгородньої — української науковиці та педагогині

22 жовтня у змішаному форматі відбулися педагогічні читання на пошану пам’яті Тетяни Костянтинівни Завгородньої, докторки педагогічних наук, професорки, професорки кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика педагогічного факультету Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

З привітальним словом до науковців звернулася докторка педагогічних наук, професорка, декан педагогічного факультету Оксана Кондур, зазначивши, що наукова спадщина Тетяни Завгородньої є вагомим внеском у розвиток української педагогіки. А також наголосила на те, що Тетяна Костянтинівна заснувала потужну наукову школу, яка продовжує розвиватися і сьогодні. Її учні гідно продовжують справу свого вчителя, проводять актуальні дослідження в галузі педагогіки та історії освіти.

У рамках педагогічних читань виступили: кандидатка педагогічних наук, доцентка, завідувачка кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика Любов Прокопів, яка розповіла про феномен Тетяни Завгородньої як організаторки освіти; життєвий шлях науковиці представила начальниця відділу перевірки правильності розрахунку розміру страхових виплат у зв’язку із тимчасовою втратою працездатності управління пенсійного забезпечення, надання страхових виплат, соціальних послуг, житлових субсидій та пільг Головного управління ПФУ в Івано-Франківській області, кандидатка юридичних наук Євгенія Матвієнко; активну життєву позиція професорки Тетяни Завгородньої розкрили докторка педагогічних наук, професорка, професорка кафедри педагогіки, психології й освітнього менеджменту імені проф. Є. Петухова, Херсонський державний університет Ніна Слюсаренко та доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри педагогіки й менеджменту освіти, КВНЗ «Херсонська академія неперервної освіти» Василь Кузьменко; докторка педагогічних наук, професорка, академік АН вищої освіти України, професорка кафедри загальної педагогіки та дошкільної освіти, заслужена діячка науки і техніки України, Дрогобицький державний педагогічний університет імені Івана Франка Марія Чепіль відзначила наукові звʼязки та співпрацю із професоркою.

Детальніше про науково-педагогічну школу Тетяни Завгородньої розповіла докторка педагогічних наук, професорка, професорка кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика Вікторія Стинська. Професорка кафедри початкової освіти та освітніх інновацій Лариса Сливка розкрила штрихи до портрета вченої.

Освітянське краєзнавство у контексті доби представив голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України, кандидат педагогічних наук, Заслужений працівник освіти України Михайло Косило.

Історико-педагогічні дослідження розвитку фізичної культури і спорту на землях Буковини та Західної України презентували доцентка кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту, Чернівецький національний університет імені Юрія Федьковича Олександра Цибанюк, доцентка кафедри теорії та методики фізичного виховання і спорту Наталія Гнесь, доцент кафедри фізичної культури та основ здоров’я Сергій Дарійчук.

«Тетяна Завгородня про кваліфікаційне зростання педагогів Галичини» — цю тему представила асистентка кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика Наталія Басараб.

Заключним акордом зустрічі став «калейдоскоп спогадів», під час якого науковці ділилися своїми найщирішими спогадами про Тетяну Костянтинівну Завгородню. Їхні слова, сповнені теплоти та вдячності, створили особливу атмосферу.

Кожен зі спікерів згадував про її неперевершену педагогічну майстерність, безмежну енергію та доброту, також розповідали про те, як вона надихала їх на наукові дослідження, допомагала формувати власний світогляд, надихала на розвиток критичного мислення.