Традиційний мовний флешмоб у Прикарпатському університеті

Сьогодні, в День української писемності та мови, в Прикарпатському національному університеті традиційно провели Всеукраїнський радіодиктант національної єдності. Цьогоріч це був уже XXIV диктант. До мовного флешмобу долучилися представники ректорату, керівництво міста, професорсько-викладацький склад, працівники університету, студенти, відомі франківці та представники медіа.

Перед початком написання радіодиктанту присутні вшанували хвилиною мовчання наших захисників і захисниць, які віддали життя за Україну.

З вітальним словом виступила перша проректорка Валентина Якубів: «Ми сьогодні тут не лише для того, щоб перевірити свої знання, а й щоб єднатися у спільному прагненні — збагачувати рідну українську мову. Вона є фундаментом нашої ідентичності та майбутнього розвитку. Дуже радію, що ми щороку збираємося разом, показуючи приклад, передаючи та поширюючи цю традицію. Наша важлива місія — не тільки ставати кращим університетом у регіоні, а й зберігати наші культурні надбання. Дякую кожному, хто приєднується до нас і продовжує цю справу. Особлива вдячність нашим дорогим захисникам і захисницям! У ці складні часи війни вони дають нам можливість бути разом і почуватися вільними у стінах рідного університету. Кожне написане сьогодні слово — це внесок у нашу незалежність».

Організаторка мовного флешмобу, професорка Ольга Деркачова, наголосила: «Радіодиктант єдності є найбільшим свідченням того, наскільки ми згуртовані. Ми всі — носії української мови, незалежно від статусу, віку, освіти та переконань. І коли ми разом, це є показником тієї сили, яку дарує мова. У цей момент ми проявляємо свою любов, повагу та знання до рідної української».

«Радію, що сьогодні можу відчути себе серед студентської лави. Текст Оксани Забужко, без сумніву, цікавий і оригінальний. Захоплююся поезією Павла Вишебаби, який читав текст. Він одного разу сказав: «Якщо ми чуємо українську — значить, ми гідно боролися!» Тож любіть своє українське й щодня наповнюйте свої знання», — зазначила народна депутатка України Оксана Савчук.

«Слава Україні! Я вже втретє беру участь у диктанті, і дуже важливо, що така велика кількість молоді та старшого покоління долучається до розвитку української мови. Це підтверджує, що мова — це також потужна зброя. Пам’ятайте, що за нашу мову потрібно завжди боротися. Велика подяка нашим ЗСУ, які зараз на передовій захищають нашу країну та дають нам можливість розвивати українське в своїй країні!», — підкреслив міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

Почесний професор ПНУ, відомий прикарпатський поет Богдан Томенчук заявив: «Як пташенята під крило пташки, так ми всі збираємося під крило нашої рідної мови, щоб відчути захист і любов до свого».

Авторкою цьогорічного радіодиктанту стала письменниця Оксана Забужко. Текст мав назву «Магія голосу», і його читав Павло Вишебаба — письменник, музикант, екоактивіст, який мобілізувався до лав ЗСУ з початком повномасштабного російського вторгнення.

Як надіслати диктант на перевірку

Роботи прийматимуть онлайн та офлайн.

Надішліть текст Радіодиктанту паперовим листом за адресою: 01001, м. Київ, вул. Хрещатик, 26. Важливо, щоб на поштовому штемпелі була дата не пізніше 27 жовтня.

Або сфотографуйте/відскануйте написаний текст (у форматі .jpg, .png, .jpeg, .tiff, .pdf) та надішліть його до 11:00 28 жовтня на адресу rd@suspilne.media.