Викладачі та студенти-китаїсти провели День китайської мови і культури

За ініціативи викладачів та студентів-китаїстів 5 грудня в нашому університеті відбувся День китайської мови і культури. Його організаторами виступили – старший викладач китайської мови кафедри загального та германського мовознавства Ірина Ілійчук, викладачі-практиканти Сунь Хайлін та Лі Веньцзюнь (КНР) та  журналіст газети Jessie Fan з м. Ухан (КНР).

“Ми хочемо не лише теоретично навчати студентів китайської мови та культури, але й показувати все на практиці. Китайська мова є однією із найважчих у світі, тож потрібно допомогти студентам навчитися писати і читати ієрогліфи, розповідати і демонструвати культурні традиції Китаю. Намагаємося проводити такі заходи частіше, адже це допомагає студентам у навчанні”,- зазначила Ірина Ілійчук, старший викладач китайської мови.

У рамках програми заходу відбулася демонстрація презентації про Піднебесну та китайське м.Ухан, про китайську культуру (свята, одяг, каліграфію, мистецтво, тощо). Також студенти-китаїсти 4 курсу навчали учасників заходу ведення діалогу китайською мовою. Під час заходу пройшли майстер-класи з каліграфії, китайського живопису, китайської вирізки, китайської плетенки, китайської чайної церемонії, китайського футболу.

“Я вперше приїхала до Івано-Франківська, і це також перший мій візит до України. Мені дуже подобається тут, люди доброзичливі, а країна неймовірно красива. Китайська мова важко дається українцям, а мені українська, проте я старанно вчуся, та вірю що у мене вийде. Також впевнена, що зможу допомогти українським студентам вивчити китайську мову”, – розповіла Лі Веньцзюнь, викладач-практикант.

Яна Сніжак, студентка другого курсу факультету іноземних мов, яка вивчає китайську мову в нашому університеті , під час свята зазначила, що їй  цікаво вивчати мову і культуру Піднебесної. “Я завжди любила досліджувати щось нове, китайська культура не стала винятком. Найважче було навчитися писати іерогліфи. Адже якщо зробиш помилку, то слово матиме зовсім інше значення. Китайська мова це ноу-хау і я думаю, що вона скоро стане також популярною”, – сказала студентка.

“Я з приємністю долучилася до проведення свята. Мій приїзд до України, зокрема, до Прикарпатського університету, не випадковий. Я завітали сюди, щоб поспілкуватися з викладачем університету Іриною Ілійчук, яка 7 років навчалася в Уханському університеті в м.Ухан і вивчала китайську мову. Як журналіст газета “Chang Jiang Daily” хочу зробити матеріал про вашого викладача та студентів. Сподіваюся, що мій візит до Івано-Франківська буде чудовою нагодою для жителів Ухану, також і для Китаю, дізнатися про ваше місто і ми зможемо розпочати дружбу між двома містами”, – зазначила Jessie Fan, журналіст газети “Chang Jiang Daily”.

Варто зазначити, що з 2016 року Прикарпатський університет є членом міжнародної університетської спільноти “Один пояс – один шлях” (“Великий шовковий шлях”). Також налагоджена двостороння співпраця з Центральною академією мистецтв м.Пекін (КНР), Тяншунським класичним університетом (КНР). За підтримки Інституту Конфуція Київського національного лінгвістичного університету в Прикарпатському університеті цьогоріч відкрито Центр китайської мови і культури. Сьогодні більше семи десятків студентів вивчають китайську мову як другу іноземну.

  • День китайської культури і мови