Майбутні педагоги взяли участь у всеукраїнській науково-методичній конференції

Студенти Педагогічного факультету нашого університету взяли участь у І Всеукраїнській науково-методичній конференції здобувачів вищої освіти і молодих учених «Професійна підготовка майбутніх учителів початкової школи у контексті становлення Нової української школи».Захід проходив у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки. Організаторами конференції виступили кафедра філології та методики початкової освіти факультету педагогічної освіти та соціальної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки спільно з  кафедрою педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету Прикарпатського національного університету.

Учасниками заходу були науковці  з  Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова,  Рівненського державного гуманітарного університету,  Національного університету «Острозька академія», Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка, Вінницького обласного комунального гуманітарно-педагогічного коледжу, Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти, вчителі  навчально-виховних комплексів, ліцеїв, шкіл м. Луцька та Волинської області. 

Урочисто відкрила конференцію декан факультету педагогічної освіти та соціальної роботи Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, доктор педагогічних наук, професор Анна Лякішева. Вона підкреслила важливість проведення заходу та побажала плідної співпраці в реалізації концептуальних засад Нової української школи.

У рамках програми конференції йшлося, зокрема, про психолого-педагогічні аспекти підготовки майбутнього вчителя початкової школи в умовах викликів сучасності, застосування традиційних та інноваційних технологій навчання у процесі реалізації мовно-літературної освітньої галузі закладів загальної середньої освіти. особлива увага зверталася на теорію і практику реалізації інтегрованого підходу до навчання в сучасних закладах освіти.

Студенти нашого університету виступили під час конференції з власними науковими дослідженнями та поділилися досвідом професійної підготовки. Зокрема, Мар’яна Воєводченко  розповіла про особливості використання казкотерапії у навчально-виховному процесі початкової школи. Христина Угорчак  розкрила шляхи розвитку  творчості молодших школярів на уроках літературного читання. Наталія Котурбаш у своєму виступі звернула увагу на основних напрямах роботи з обдарованими дітьми на прикладі  «Університету обдарованої дитини».  Своєю чергою Маргарита Тихонова  презентувала методику роботи над словниковими словами на уроках української мови в початковій школі, представлену у робочих зошитах, які були підготовлені під керівництвом кандидата педагогічних наук, доцента кафедри філології та методики початкової освіти Валентини Вітюк.  

Під час проведення заходу доцент кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету нашого університету Галина Русин поділилися досвідом організації навчально-виховного процесу на факультеті. Вона звернула особливу увагу на реалізацію наукових та освітніх проектів, організацію проходження педагогічної практики майбутніми педагогами в школах Польщі.

Підсумком конференції стала резолюція, у якій визначено напрями подальшої співпраці між вітчизняними закладами вищої освіти щодо проведення спільних наукових заходів, використання інноваційних технологій у мовно-літературній освітній галузі, реалізації інтегрованого підходу до навчання в сучасних закладах освіти, вивчення та використання досвіду організації студентської наукової роботи, підготовки спільних публікацій, проектів тощо.

У рамках програми І Всеукраїнської науково-методичної конференції відбулося також засідання круглого столу «Підготовка здобувачів вищої освіти до роботи з підручником у Новій українській школі». Учасники круглого столу вирішили розпочати спільну роботу з підготовки навчально-методичних матеріалів (посібників, робочих зошитів тощо) для нової української школи.

Під час перебування в м.Луцьк наші студенти провели профорієнтаційні заходи в Педагогічному коледжі та побували на екскурсії визначними історичними та культурними пам’ятками обласного центру.