Інформаційний день проекту адаптації Обсерваторії до потреб рятувальної служби

Сьогодні на одній з центральних площ Івано-Франківська відбувся другий інформаційний день щодо реалізації проекту «Адаптування колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC), що реалізовується за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014 – 2020.

Проект реалізується Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника разом із Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області, Бещадською добровільної групою гірського порятунку та Варшавським університетом.

“Це особливий проект, тому що його реалізація, а саме створення унікального міжнародного високогірного рятувального посту на базі Міжнародного центру “Обсерваторія” Прикарпатського і Варшавського університетів, допоможе врятувати життя багатьом українцям та закордонним гостям у Карпатах”, – наголосив ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда.

Завдяки цьому проекту та тісній співпраці між установами України і Польщі буде вирішене питання підвищення безпеки високогірного туризму шляхом реалізації ряду заходів, спрямованих на досягнення цієї цілі, а саме: реконструкція та структурна адаптація колишньої астрономічної та метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван (Чорногірський хребет, Карпати) до потреб високогірного рятувального навчального центру та пошуково-рятувальної станції, що функціонуватиме цілорічно; розроблення висококласного спільного польсько-українського навчання для рятувальників високогірних районів, із особливим акцентом на сучасні рятувальні техніки в різних погодних умовах, в тому числі практичні кейси; формування механізмів реагування у невідкладних ситуаціях та способи взаємодії з відповідними службами у випадку загрози життю та здоров’ю туристів; створення платформи електронних послуг як ефективного інформаційного ресурсу, з одного боку, для обміну досвідом та навчальними матеріалами між польськими та українськими високогірними рятувальними командами, а з іншого боку – інструмент для інформування туристів про превентивні заходи під час перебування у високогір’ї, безпечні маршрути та метеорологічний прогноз.

“Сьогодні тут з нами всі наші партнери і в рамках цього проекту ми готові здійснювати підготовку високогірних рятувальників України та Польщі”, — зазначив начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький.

Під час проведення заходів в рамках інформаційного дня важливість проекту PIMReC підкреслив голова Івано-Франківської ОДА Денис Шмигаль. “Цей проект є дуже синергетивним, тому що він об’єднує  і практичну частину, з точки зору рятувальної служби, і науковий потенціал, з точки зору відновлення наукового центру. А також підкреслює статус нашого туристичного регіону”, – наголосив очільник області.   

Загалом інформаційний день проекту викликав широкий інтерес у десятків сотен людей, які побували на святі рятувальної служби. 

“Всі ці заходи покращать професійний рівень рятувальників високогірних районів та волонтерів в Україні та Польщі, зроблять внесок у розвиток комплексної високогірної рятувальної системи, розширять співпрацю між усіма учасниками проекту, підвищать обізнаність міжнародної спільноти щодо заходів безпеки та безпечних туристичних маршрутів”,- зазначив начальник 4-ої спеціалізованої групи УДСНС України в Івано-Франківській області Тарас Бринда.

Реалізацію проекту PIMRec представник Іноваційного бюро Варшавського університету Ян Тигельський назвав “особливою місією університетів”.

Зазначимо, що у даному проекті Варшавській університет відповідає за низку організаційних справ, а також промоцію PIMReC.

Результатами тісної співпраці польських та українських рятувальних служб також стануть розроблені єдині оперативні стандарти, а в довгостроковій перспективі по обидві сторони від кордону – координування рятувальних дій та превентивних заходів.

На площі Соборності було встановлено спеціальну палатку, де всі бажаючі змогли отримати детальну інформацію щодо проекту.