Як у Прикарпатському університеті ХIX Всеукраїнський радіодиктант єдності писали

8 листопада, напередодні Дня української писемності та мови, який в Україні щороку відзначають 9 листопада,  у Прикарпатському національному університеті традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант єдності. Ініціаторами мовного флешмобу в університеті виступили викладачі кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету професор  Ольга Деркачова та доцент Лариса Наконечна.

19-ий Всеукраїнський радіодиктант єдності разом писали представники ректорату, первинного журналістського осередку університету, члени обласної Спілки журналістів України, директор ІФРЦОЯО Богдан Томенчук, генеральний директор ОТБ “Галичина” Ігор Дебенко, журналістка, поетеса Ольга Бабій, директорка Івано-Франківської ОУНБ ім.І. Франка Людмила Бабій, президент міського клубу «Метикуючих» Володимир Макаров, студенти та викладачі, представники засобів масової інформації та громадськості міста. 

“Рідна мова – це велике надбання для кожної людини. Мова дає нам змогу зберегти національні традиції. З нею тісно пов’язане пізнання навколишнього світу. Ми спілкуємося, виражаємо свої думки, мріємо, вивчаємо минуле, залишаємо слід для майбутнього. Мова ідентифікує нас як народ у великому світі. Ми вдячні всім, хто приєднався до нас і сьогодні у стінах університету разом з нами писатиме радіодиктант єдності”, – зазначила перед початком заходу проректорка з науково-педагогічної роботи університету, професорка Галина Михайлишин.

Одна із ініціаторок мовного флеш-мобу Ольга Деркачова розповіла, що вже вчетвертє проводить таку акцію і щороку кількість учасників збільшується, адже мета диктанту, передусім, це – об’єднатись. «Цей диктант для того, аби студенти побачили, що українська мова – це стиль та те, що завжди на часі. Ритуал, коли всі українці в один час пишуть диктант є невід’ємним у нашій країні. Зазначу, що студентів щороку приходить все більше, і це неабияк тішить»,- сказала вона. 

Цьогоріч радіодиктант писали на тему – “Від бересту – до цифри”. Він прозвучав на хвилі Українського радіо.  Читав диктант автор тексту, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, автор підручників і посібників з української мови Олександр Авраменко. 

Цього року вперше диктант можна було перевірити вже через 15 хвилин після його написання. Автор в прямому ефірі провів роботу над помилками — учасники акції змогли перевірити свої тексти. Також Олександр Авраменко прокоментував особливості диктанту, пояснив використання розділових знаків. За цей час (11:45-12:00 год.) охочі мали змогу надіслати свій текст (фото, скан або скріншот із вказаною зворотною адресою) на електронну скриньку Українського радіо (rd@nrcu.gov.ua), або у приватні повідомлення на сторінці Українського радіо у Фейсбук (UA: Українське радіо), або на вайбер – 097-107-107-9. Повідомлення потрібно було надсилати на одну з адрес, не дублюючи на всі. Автори безпомилкових диктантів отримають заохочувальні призи. 

Варто зазначити, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала Національна радіокомпанія України ще у 2000 році. За даними організаторів, торік Всеукраїнський радіодиктант національної єдності написали близько 33 тисяч людей. З них без помилок написали 311 учасників.