В університетських лабораторіях пройшли практичні заняття для школярів

Днями на базі кафедри середовища та хімічної освіти факультету природничих наук нашого університету  відбувся практичний тур ІІІ-го етапу Всеукраїнської олімпіади з хімії. У ньому взяли участь більше півсотні учнів шкіл області, котрі напередодні успішно склали хімічну теорію. 

Під час проведення практичної частини олімпіади компетентне журі, до складу якого ввійшли науково-педагогічні працівники Прикарпатського університету та вчителі шкіл Івано-Франківщини, оцінювало практичні навички школярів, а саме техніку титрування, приготування розчинів та вміння провести якісний аналіз. Завдання можна переглянути за посиланням https://www.ippo.if.ua/predmety/khimiya/index.php?r=site/stattya&id=2271

Зокрема, для восьмикласників було запропоновано виконати хімічні перетворення та приготувати розчини. Учні 9-х класів проводили якісний аналіз, в якому речовини ідентифікують або класифікують на основі їх хімічних або фізичних властивостей, таких, як хімічна реакційна здатність, розчинність, молекулярна вага, точка плавлення, тощо. Учні 10-11-х класів виконували титраметричний аналіз, а саме вимірювали об’єм розчину реактиву відомої концентрації, що витрачається на реакцію з розчином речовини, концентрація якої визначається. Учні разом із членами журі  працювали у чотирьох лабораторіях кафедри хімії середовища та хімічної освіти.

Варто зазначити, що усі учасники туру успішно справилися із завданнями. Підсумкові протоколи можна переглянути на сайт за посиланням  https://www.ippo.if.ua/index.php/82-uncategorised/2163-pidsumkovi-protokoly-iii-etapu-vseukrainskykh-olimpiad-2019-2020 

За результатами оцінювання переможці представлятимуть Івано-Франківщину на IV етапі Всеукраїнської олімпіади з хімії, яка незабаром відбудеться у Житомирі.