В університеті відкрили фотовиставки Консульства Чеської Республіки

Сьогодні  у фойє центрального корпусу університету відбулося відкриття фотовиставок Консульства Чеської Республіки «Оксамитова революція» та «Так, Масарик». Організаторами заходу виступили Генеральне консульство Чеської Республіки у Львові та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. 

У відкритті взяли участь ректор університету Ігор Цепенда, Консул з питань культурної та економічної співпраці, заступник Генерального консула Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Владімір Кадлец, викладачі та студенти університету.  

“Сьогоднішня подія – це повернення до нашого коріння, до розуміння того, як сьогодні формуються українсько-чеські відносини, розуміння тих історичних подій, які дозволили чеському народу створити свою державу”, – зазначив ректор університету Ігор Цепенда на відкритті виставок. 

Перша виставка, «Оксамитова революція», присвячена 30-тій річниці повалення комуністичного режиму в Чехословаччині. Вона представляє 60 фотографій 15-ти провідних чеських фотографів, які зафіксували яскраві моменти революційних подій 1989 року.

Друга виставка, «Так, Масарик», присвячена видатному чеському політичному і державному діячу, філософу, першому президенту Чехословаччини Томашу Гаррігу Масарику. Цього року виставка має особливе символічне значення, оскільки відзначатиметься 170-річчя від дня його народження.

“Ці виставки є унікальними, адже тут представлені світлини тих важливих подій в історії, коли вирішувалася доля нашої країни”, – наголосив Консул Владімір Кадлец.

Цього ж дня в університеті відбулася зустріч Консула Генерального консульства Чеської Республіки у Львові Владіміра Кадлеца зі студентами та викладачами. Чеський дипломат провів короткий екскурс в історію українсько-чеських відносин та звернув увагу на двостороннє партнерство обох країн в умовах сьогодення. Під час зустрічі Консул також відповів на запитання студентів, які, зокрема, стосувалися навчання українських студентів в Чехії, академічного обміну. У рамках програми зустрічі з презентацією власного наукового дослідження про українсько-чеські відносини виступив доктор політичних наук, професор кафедри міжнародних відносин факультету історії,політології і міжнародних відносин Михайло Нагорняк.