Науковці університету успішно реалізували міжнародний проєкт з робототехніки

Кафедра інформаційних технологій факультету математики та інформатики Прикарпатського університету  спільно з кафедрою комп’ютерної інженерії інженерного факультету Університету Карабюк (Туреччина)  успішно реалізували міжнародний проект з робототехніки “Design of Indoor Robot Prototype Guided by RFID Based Positioning and Navigation System”, project ID: MEV-2018-1342, 2019-2020, що фінансово підтримувався турецькою Радою з вищої освіти. Робота над проєктом тривала рік – з лютого 2019 до лютого 2020.  

Проект присвячений розробці автономних мобільних роботів, що здатні функціонувати всередині приміщень, а також в умовах відсутності сигналів GPS та інших зовнішніх навігаційних засобів. У рамках проекту розроблено математичні моделі, мережевий аналіз, алгоритмічне та програмне забезпечення для моделювання, картографування, локалізації, навігації та візуалізації. Розроблено алгоритми, драйвера та утиліті для керування рухом та бездротової комунікації. Також виготовлено та випробувано діючий прототип мобільного робота.

За програмою проекту аспірант турецького університету Emrullah Demiral впродовж червня-вересня 2019 року проходив стажування в Прикарпатському національному університеті, а завідувач кафедри інформаційних технологій Микола Козленко впродовж грудня минулого року пройшов наукове стажування в Університеті Карабюк.

Реалізація таких проектів, на думку його учасників, важлива для покращення дослідницького досвіду, створення можливостей для професійного зростання, розширення міжнародної кооперації та розвитку міжкультурних комунікацій.