Таємниці вишиванки

21 травня, в День вишиванки, відбулася міжуніверситетська онлайн-конференція «Україно моя вишивана: етнокультурний та освітньо-виховний потенціал української вишиванки». Ініціаторами та організаторами заходу виступили Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника, творча навчально-наукова лабораторія «Гірська школа Українських Карпат»  та  Інститут педагогіки Національної академії педагогічних наук  України. 

Участь у роботі онлайн-конференції взяли понад 200 учасників з різних вітчизняних закладів вищої освіти. До них також доєдналися відомі в Україні культурно-громадські діячі, з-поміж них засновниця Дня вишиванки, письменниця, журналістка Леся Воронюк, Катерина Ющенко, Оксана Івасюк, Наталія Колесніченко-Братунь, Ірина Жданова, Ольга Коноваленко та представники української діаспори – Голова Союзу українок Південної Австралії – Ірина Буженко (м. Аделаїда, Австралія),  майстриня народної творчості – Ольга Вербіцька, м. Чикаго, США, громадська діячка, педагог з інклюзивної освіти  – Елла Матусевич з м. Нюренберг, Німеччини, Голова фонду «Просвіта», педагог, публіцист, головний редактор часопису «Рідна мова», засновник фестивалю української культури в Польщі Марко Сирник, засновниці українських шкіл в Іспанії, США,  Австрії, Молдови.

Модераторами заходу виступили Інна Червінська, кандидатка педагогічних наук, доцентка, завідувачка творчої навчально-наукової лабораторії «Гірська школа Українських Карпат» Прикарпатського національного університету та Наталія Богданець-Білоскаленко, докторка педагогічних наук, завідувачка відділу навчання мов національних меншин і зарубіжної літератури Інституту педагогіки НАПН України.

Вітальним словом відкрили роботу онлайн-конференції  ректор університету, професор Ігор Цепенда, академік, віце-президент Національної академії педагогічних наук України, директор Інституту педагогіки НАПН України, професор Олег Топузов, академік Іван Бех та професорка Катерина Журба з Інституту проблем виховання, академік, почесний професор Прикарпатського університету Микола Євтух з Інституту педагогіки.

«Ця конференція є добрим черговим кроком до осмислення і наукового вивчення цікавих особливостей розвитку нашої етнокультури та донесення їх до нашої молоді», – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Під час 9 годинної роботи онлайн- конференції  було проголошено понад 50 наукових доповідей, проведено низку майстер-класів, прослухано чимало відеозвернень та презентацій, під час яких піднімалися проблеми формування національно-культурної ідентичності молоді як маркеру національної ідентичності, як компонента національної культури, як модного тренду.  Особливий інтерес викликали практико-орієнтовані доповіді про використання в освітньому процесі елементів технік вишивання в інклюзивній освіті та у виховному процесі. Окрема секція була присвячена відомим постатям, чия роль в історії державотворення є значною, а життєвий шлях та творчий доробок є цікавим та затребуваним для  зростаючої особистості у контексті викликів сучасності.

До роботи онлайн–конференції долучився й колектив Івано-Франківського коледжу університету. Зокрема,  його директор Юрій Москаленко, під час свого виступу познайомив присутніх із досягненнями освітнього закладу, традиціями відзначення Дня вишиванки в коледжі  та наголосив на потребі в проведенні таких заходів, які сприяють духовному та культурному єднанню різних регіонів України.

Під час роботи  конференції, її учасники мали можливість дистанційно відвідати низку музеїв, пройти майстер-клас з орнаменталістики та ознайомитися з традиційним одягом українців, в онлайн-режимі  переглянути  збірку вишивок від  Прикарпаття до Сумщини, від Києва до Одеси.