Університет разом з Франківським драмтеатром розпочинають артпроєкт «Театральні Попівання на Обсерваторії»

Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника спільно з Івано-Франківським національним академічним драматичним театром імені Івана Франка заходом «Недосяжна нація» розпочинають новий соціальний артпроєкт «Театральні Попівання на Обсерваторії». Про це йшлося сьогодні під час пресконференції за участі ректора Прикарпатського університету Ігоря Цепенди та директора драмтеатру Ростислава Держипільського.

Варто зазначити, що «Театральні Попівання на Обсерваторії» є додатковим соціальним проєктом у рамках проєкту «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC) за фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках Програми транскордонного співробітництва Польща – Білорусь – Україна 2014-2020 рр.

За задумом ініціаторів 24 серпня, в День Незалежності України, на декількох майданчиках будівлі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського національного та Варшавського університетів актори Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка зіграють виставу «Нація» за творами Марії Матіос.

Під час прес-конференції режисер-постановник, народний артист України Ростислав Держипільський наголосив, що вистава «Нація» – це не стільки вистава, скільки молитва за Україну.

«Символ вистави – лялька-мотанка. Вона є посередником між тими, кого вже немає на цьому світі й тими, кого ще нема. Ми будемо грати незалежно від погодних умов: буде сонце – гратимемо ззовні, дощ – всередині обсерваторії», – сказав Ростислав Держипільський.

«Подія є неординарною й унікальною не тільки в Україні, а й в Європі. Вперше зіграють виставу на висоті 2028 метрів на вершині гори Піп Іван (Попіван). Театралізоване дійство відбуватиметься на декількох майданчиках будівлі Міжнародного наукового центру «Обсерваторія» Прикарпатського національного та Варшавського університетів»,- зазначив ректор Ігор Цепенда.

Він також підкреслив важливість того, що це буде жива історія онлайн: не треба нікуди іти, бо можна в реальному часі доєднатися до перегляду онлайн і віддати шану усім, хто поклав своє життя за Україну.

У ході зустрічі з журналістами ректор університету Ігор Цепенда анонсував підписання 24 серпня на горі Піп Іван угоди з театралами, відповідно до якої Обсерваторія стане ще однією локацією для виступів митців франківського драмтеатру.

Трансляцію вистави забезпечить «Суспільне: Карпати»: на телевізійному та youtube-каналі https://www.youtube.com/channel/UCZBAb0Qe1ECmizjmNh4XhWg, а також – на ФБ-сторінці театру https://www.facebook.com/dramteatr.if/ та його youtube-каналі https://www.youtube.com/channel/UCccVj-6T7P5PmBxrJwRc7-A