Ресурсний центр з інклюзивної освіти відкрито в університеті

29 жовтня на базі кафедри професійної освіти та інноваційних технологій Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки нашого університету відкрито Ресурсний центр з інклюзивної освіти.

Подія відбувалася в онлайн форматі. Із вітальним словом до учасників заходу звернулася докторка філософських наук, проректорка з науково-педагогічної роботи, професорка Галина Михайлишин та докторка педагогічних наук, завідувачка кафедри професійної освіти та інноваційних технологій Оксана Джус.

Спікерами онлайн-заходу виступили Ірина Кучерак, доцентка кафедри професійної освіти та інноваційних технологій, директорка Ресурсного центру з інклюзивної освіти; Олена Червінська, директорка приватного садочка «Любисток», вихователька інклюзивної групи «Зернятко»; Наталія Бойчук, директорка ліцею №2 м. Бурштин; Надія Твердохліб, вчителька початкової школи ліцею №20 м. Івано-Франківськ.

Діяльність центру охоплює декілька напрямів: підвищення компетентності педагогічних працівників (викладачів ЗВО, учителів ЗЗСО та вихователів ЗДО) у сфері інклюзивної освіти задля забезпечення ефективних психолого-педагогічних та корекційно-розвиткових послуг; допомога у розвитку та реабілітації сімей завдяки інформуванню суспільства про проблеми сімей, в яких виховуються діти із інвалідністю, діти із особливими потребами (в тому числі і ті, які мають складнощі із навчанням), підготовка семінарів, майстер-класів та навчаючих програм для дітей із особливими потребами, допомога батькам у розумінні, прийнятті, вихованні та розвитку дітей задля отримання ними якісної освіти, успішної соціалізації та реалізації власного потенціалу.

Загалом подія об’єднала понад 70 учасників – науковців, студентів, учителів, вихователів, керівників закладів освіти, стейкхолдерів. 

Завершилася зустріч радою стейкхолдерів, під час якої було обговорено найважливіші питання стосовно підготовки майбутніх фахівців у сфері інклюзії. Зокрема, зосереджено увагу на обговоренні стандарту вищої освіти за спеціальністю 016 «Спеціальна освіта» галузі знань 01 «Освіта/Педагогіка» для першого (бакалаврського) рівня вищої освіти. Варто зазначити, що підготовку за фахом 016 «Спеціальна освіта» (логопедія) на Івано-Франківщині вперше розпочали на кафедрі професійної освіти та інноваційних технологій Інституту післядипломної освіти та довузівської підготовки у 2017 році.