XX ювілейний радіодиктант національної єдності написали викладачі й студенти

Сьогодні, в День української писемності та мови, у Прикарпатському національному університеті традиційно писали Всеукраїнський радіодиктант єдності. Цьогоріч це був ХХ ювілейний диктант. За умов карантину мовний флешмоб пройшов в університеті у режимі онлайн за допомогою університетської хмарної платформи pu.webex.com, до якої учасники змогли приєднатися як зі своїх робочих кабінетів так і з дому.

Організаторами заходу в університеті виступили викладачі кафедри педагогіки початкової освіти Педагогічного факультету професорка Ольга Деркачова та доцентка Лариса Наконечна.

XX Всеукраїнський радіодиктант єдності разом з Прикарпатським писали директор ІФРЦОЯО Богдан Томенчук, директорка Івано-Франківської ОУНБ ім.І.Франка Людмила Бабій та працівники бібліотеки, вчителі ліцею №10 м. Івано-Франківськ Олеся Чик, Неля Сакова, Галина Кісіль та учні 10-11 класів, вчителька Ямницького ліцею Ямницької ОТГ Надія Перчик, вчителька, директорка Дзвиняцького ліцею Дзвиняцької ОТГ Наталія Семків, вчителі ліцею №17 м.Івано-Франківська Вікторія Гасюк, Людмила Нестерук та учні 11 і 6 класів.

«Століттями український народ плекав свою мову. І наше завдання сьогодні полягає в тому, щоб продовжувати цю славну традицію”, – зазначив у вітальному слові до учасників мовного флешмобу ректор Ігор Цепенда.

Він також підкреслив, що в університеті з 2016 року вже стало доброю традицією проводити такий мовний флешмоб, до якого долучаються не лише наші викладачі, студенти і працівники, а й випускники університету, відомі письменники, громадські діячі, політики, представники влади, обласних відомств, журналісти.

Ректор університету подякував усім хто приєднався до ініціативи Прикарпатського університету «Пишемо диктант єдності разом з ПНУ».

«Всеукраїнський радіодиктант єдності, який в університеті ми всі разом пишемо вже п’ятий рік поспіль, він не просто об’єднує, він показує, що ми об’єднані спільною українською мовою, любов’ю до неї, повагою і пошаною до слова», – зазначила професорка Ольга Деркачова.

Цьогоріч радіодиктант писали на тему – “Виклики книжкової ери». Він прозвучав на хвилях Українського радіо, Радіо Промінь та Радіо Культура. Текст диктанту, який написав відомий письменник і видавець Іван Малкович, читала акторка Римма Зюбіна.

Текст диктанту оприлюднять на сайті Українського радіо 11 листопада об 11:00. Роботи прийматимуть онлайн та офлайн. Паперового листа потрібно надіслати за адресою: м. Київ, вул. Хрещатик, 26, 01001. Важливо, щоб гриф дати надсилання був не пізніше ніж 10 листопада. Онлайн свою роботу можна надіслати на скриньку rd@ukr.radio. Після оприлюднення диктанту електронні листи не прийматимуть. Для зручності організатори підготували електронну форму для отримання робіт, щоб можна було надіслати диктант за допомогою будь-якого гаджета. Її оприлюднять на сайті ukr.radio 9 листопада.

Усі надіслані роботи перевірить спеціальна фахова комісія. Роботи, написані без помилок, отримають подарунки від партнерів проєкту. Результати оголосять упродовж 1–2 місяців залежно від кількості отриманих листів.

Варто зазначити, що Всеукраїнський радіодиктант національної єдності започаткувала Національна радіокомпанія України ще у 2000 році.

  • ХХ Всеукраїнський радіодиктант єдності