Викладачі та студенти вшанували пам’ять жертв голодоморів

27 листопада в Меморіальному сквері Івано-Франківська викладачі та студенти факультету туризму нашого університету провели традиційний захід – акцію  «Запали свічку пам’яті». Його приурочили Дню пам’яті жертв голодоморів.

Голодомор 1932-1933 років був злочином радянської влади, який вважається одним із найбільш жорстоких та масштабних злочинів проти людяності ХХ сторіччя. Комплексно спланований та реалізований геноцид українського народу щодня забирав понад тисячу життів. У результаті померли мільйони й ще більше – не народилися. Такою була ціна, яку українці “платили” за спробу відновити свою національну незалежність у 1917-1920 роках.

За умов карантину в акції “Запали свічку пам’яті” взяла участь обмежена кількість людей. Захід розпочався поминальною ходою учасників від пам’ятника Івану Франку до каплиці в Меморіальному сквері. Тут священик відслужив поминальну панахиду за невинно убієнними, закатованими голодною смертю українцями.

З короткою промовою виступив декан факультету туризму, професор Володимир Великочий. Він відзначив, що в історії ХХ-го століття Голодомор 1932–33 років в Україні посідає особливе місце, оскільки він був не випадковим  явищем природного чи соціального походження, а цілеспрямовано застосований тоталітарною владою на винищення українського селянства.

“Подія, якій присвячена наша акція,  є стрижневою у пантеоні тих подій, які належать до національної пам’яті. Вона до сьогоднішнього дня викликає емоції, пов’язані з відчуття особистого горя для кожної людини, яка вважає себе українцем», – зазначив Володимир Великочий.

Він також зауважив, що саме студенти факультету туризму десяток років  поспіль стали ініціаторами акції «Запали свічку пам’яті».

“Ми повинні пам’ятати свою історію. Усі повинні пам’ятати і вшановувати загиблих, які віддали своє життя. Це були люди, які вірили в свою державу, шанували її і були патріотами своєї землі, на якій народилися та жили», – сказав студент Віталій Малильо.

Учасники акції на завершення заходу запалили в Меморіальному сквері біля символічного хреста свічки. 

Фото Володимира Гарматюка (Пресслужба ПНУ)