Студенти-біохіміки виявлятимуть людей із ризиком захворіти на діабет

За боротьбу з ожирінням та цукровим діабетом взялися у якості волонтерів наші студенти-біохіміки. 10-11 грудня вони практикувалися на тренінгу у рамках румунсько-українського гранту “Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету – спільна румунсько-українська програма отримання та поширення знань про здоров’я (PrePOD)”. Тож близько півсотні майбутніх біохіміків Прикарпатського університету обстежуватимуть дорослих і дітей на місцях за допомогою спеціальних медичних вимірювальних приладів.

« Цей проект дає практичні навички роботи з приладами, які використовуються у проєкті. Є декілька речей, які є принципово важливими – це оцінка ваги, зросту, індексу маси тіла. Крім того, під час тренінгів студенти навчаться користуватися так званими «розумними вагами», які визначають відсоток жиру, м’язової маси і кількість калорій, які людина повинна підтримувати, щоб постійно бути у доброму фізичному стані», – зазначив керівник румунсько-українського проєкту, професор Володимир Лущак.

Окрім наших студентів в практичних тренінгах взяли участь і румунські партнери – співробітники та студенти університету “Штефан чел Маре” (м.Сучава), які приєдналися до роботи заходу у форматі онлайн. Основною робочою мовою тренінгів була англійська.

Тренерами занять виступили молодший науковий співробітник ПНУ, лікар-інтерн ІФНМУ Іван Твердохліб та доцента кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук, кандидатка біологічних наук Олександра Абрат.

Під час тренінгів студенти мали змогу удосконалити навички по оцінці базових показників здоров’я (температура тіла, артеріальний тиск, співвідношення ріст/вага); визначенню показників ризику надлишкової ваги та ожиріння (індекс маси тіла та відсоток вісцерального жиру, відсоток м’язової маси, величина жирової складки, тощо); а також основного показника ризику розвитку цукрового діабету – рівень глюкози в крові.

«Вже з початку наступного року ми проведемо у чотирьох населених пунктах області (м.Бурштин та селах Пійло, Стецева і Тисменичани) безкоштовне та безпечне обстеження з дотриманням всіх вимог карантину. Це будуть консультації для населення. Ми перевіримо під час обстежень показники на вміст цукру в крові, артеріальний тиск, щоб визначити ризики. Також надамо рекомендації щодо здорового способу життя і інші потрібні поради. Саме до проведення таких практичних консультацій ми залучимо наших студентів-волонтерів проєкту», – розповіла координатора проєкту, професорка Галина Семчишин.

Кожен учасник програми, який за результатами скринінгу потрапить у зону ризику ожиріння чи цукрового діабету другого типу, отримає консультацію та буде скерований до сімейного лікаря, який надалі вестиме консультування пацієнта.

Зазначимо, що грант реалізується в межах Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 та фінансується Європейським Союзом через Європейський Інструмент Сусідства, а також залученими університетами-партнерами. Керівниками проєкту є професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології ПНУ Володимир Лущак (м. Івано-Франківськ, Україна) та професор завідувач кафедри охорони здоров’я та розвитку людини університету “Штефан чел Маре” Mihai Covasa (м. Сучава, Румунія). Серед виконавців проєкту з українського боку є також фахівці Івано-Франківського національного медичного університету.

  • Практичні тренінги в рамках румунсько-українського проєкту