Ректор привітав Український Вільний Університет у Мюнхені зі 100-річчям

Давній партнер Прикарпатського національного університету – Український Вільний Університет, почесним доктором якого був наш патрон Василь Стефаник, відзначає 100-річчя з Дня заснування.

З цієї нагоди ректор університету, професор Ігор Цепенда надіслав привітання колективу університету. УВУ – нині єдиний університет поза межами України, який викладає українською, німецькою та англійською мовами.

«Ваша магніфіценціє, пані ректор! Вельмишановні колеги-науковці, викладачі, працівники та студенти Українського Вільного Університету! З великою приємністю хочу привітати вас особисто і від імені колективу Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника із знаковою подією для вашого Університету – 100-літнім ювілейним днем народження з дня заснування. За свою столітню історію Український Вільний Університет завжди вирізнявся з-поміж інших освітніх та наукових інституцій не лише країн Заходу, а й всього світу. Він був створений для України, але за її межами. Саме слово «вільний» у назві говорить про те, що Університет був і залишається незалежним від владних структур, вільним у виборі й спрямуванні навчальних програм та наукових розвідок. До того ж, якщо глибоко зануритися в історію вашої інституції, то ми знаємо, що уже на перших роках діяльності ваш Університет мав потужний і авторитетний науково-викладацький склад, основою якого стали визначні діячі Української Народної Республіки та знані професори університетів з території України.

Хочу з приємністю зазначити, що наші Університети об’єднує не лише наше партнерство, спільні проєкти і ідей, а й ключові постаті, які творили і творять нашу історію. Серед почесних докторів Українського Вільного Університету свого часу був видатний український письменник Василь Стефаника, ім’я якого носить Прикарпатський університет. Близько двох десятків років очолював Український Вільний Університет відомий філолог, германіст, славіст і україніст, професор, президент Світової Ради Наукового товариства імені Тараса Шевченка Леонід Іванович Рудницький, який сьогодні є Почесним доктором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Ви і сьогодні гідно виконуєте свою науково-просвітницьку місію серед українців всього світу. Ваш Університет продовжує залишатися тим науково-освітнім мостом між нашою державою і зарубіжним українським світом. За свою сторічну історію ваш Університет підготував численну кількість високоосвідчених, професійних випускників.

Надзвичайно приємно, що серед когорти випускників Українського Вільного Університету більше десятка викладачів Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Це, зокрема, і професор , доктор габілітований Степан Хороб, доктор філософії, професор Іван Монолатій. Чимало викладачів Прикарпатського університету мають можливість, завдяки нашій співпраці, працювати з вашими унікальними бібліотечними фондами для своїх наукових досліджень та написання дисертацій.

Щиро вдячний вам за нашу співпрацю і з нагоди сторічного ювілею бажаю усім міцного здоров’я, мирного неба, нових здобутків в освітній та науковій діяльності на благо нашої України», – йдеться у привітанні.

 

Довідково

Український Вільний Університет (УВУ) протягом 100-річчя є основним українським науковим центром за кордоном. Університет було засновано з ініціативи Союзу українських журналістів і письменників, Товариства прихильників освіти та Українського соціологічного інституту, Університет розпочав свою роботу 1921 року в Відні. Через те, що столиця Австрії перестала бути центром української еміграції, Університет переїхав восени того ж року до Праги, де почав співпрацювати з Карловим університетом. Традиційно Університет складався з двох факультетів: філософського та правничого, а його управлінням керував сенат. Окрім українців, там навчалися німці, латиші, росіяни, румуни, євреї, угорці, білоруси та поляки. У 1945 році Університет залишився працювати в Празі до початку радянської окупації і лише частина професорського складу вирішила переїхати до Баварії.

Зі слів дослідника історії Українського Вільного Університету, д-ра Артема Кокоша, вибір баварського напрямку для евакуації був невипадковим. «Насамперед, Баварія була найближчою німецькою державою, яку не зайняли більшовики: наприкінці весни 1945 року, на її територію вступили війська третьої та сьомої американських армій. Крім того, покинути Прагу можна було потягом або автомобілем. Проте, зважаючи на проблеми із пошуком автотранспорту для професорів УВУ, єдиним можливим способом залишалася залізниця, якою й можна було дістатися Баварії».

Університет з 1945 року і до сьогодні продовжує працювати у Мюнхені. У складі УВУ працюють три факультети, бібліотека, архів і Представництво у Львові. Університет – своєрідний український науковий острів, який зберігає українські традиції. Під керівництвом ректора професора Марії Пришляк УВУ відновив надання фінансового поручительства, Фундація Українського Вільного Університету надає стипендії студентам, проводиться співпраця щодо залучення українських науковців до вивчення архівних джерел.

(Справа на ліво – ректор Українського Вільного Університету професор д-р Марія Пришляк, професор Львівського університету ім. І.Франка д-р Оксана Франко, представник Українського Вільного Університету  д-р Артем Кокош)

Український Вільний Університет проводить співпрацю з європейськими й українськими університетами, науковими інститутами і почав процес визнання в Україні. Відтак, 17 січня оголошено днем Українського Вільного Університету в Україні, а Національний банк України випустить ювілейну монету. З нагоди ювілею Український Вільний Університет нагороджено грамотою архиєпископа і митрополита Львівського кир Ігоря (УГКЦ). 

З нагоди 100-річчя Українського Вільного Університету у Львові встановлено пам’ятну дошку першому ректору університету – відомому українському етнологу і філологу, професору Олександру Колессі.

Автор історичної довідки про УВУ Артем Кокош