Відбувся семінар «Модернізація педагогічної освіти засобами інноваційних технологій»

 13 травня у Центрі інноваційних освітніх технологій «PNU EcoSystem» Прикарпатського національного університету відбувся науково-методичний семінар «Модернізація педагогічної освіти засобами  інноваційних технологій» за участі начальника відділу науково-методичного забезпечення підвищення якості освіти ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» МОН України Галини Коломоєць. У форматі онлайн з використанням платформи Сisco Webex до роботи семінару долучилися науково-педагогічні працівники, керівники і вчителі закладів освіти різних типів, студенти.

  З вітальним словом до учасників звернувся ректор університету професор Ігор Цепенда, який у своєму виступі акцентував на важливих аспектах впровадження інновацій у рамках проєктної діяльності та запросив усіх до участі в святкових заходах з нагоди Ювілею Василя Стефаника.

  У своїй доповіді Галина Коломоєць ознайомила присутніх з головними завданнями Інституту модернізації змісту освіти МОН України в контексті впровадження Всеукраїнських проєктів для учнів закладів загальної середньої освіти, студентів, викладачів та ін. Спікерка також окреслила деякі питання щодо підвищення кваліфікації педагогічних працівників та дала практичні поради щодо нормативно-правового забезпечення цього процесу.
  Модераторка заходу, професорка Олена Будник окреслила інноваційні процеси в сучасній педагогічній освіті, зокрема представила досвід Прикарпатського університету з використання кращих європейських практик в освіті у рамках проєкту ЄС Еразмус+КА2 «Модернізація педагогічної освіти з використанням інноваційних інструментів викладання – MoPED» (№586098-EPP-1-2017-1-UA-EPPKA2-CBHE-JP), а також ознайомила присутніх з педагогічними і технічними можливостями університету щодо надання якісних послуг з підвищення кваліфікації педагогічних (науково-
педагогічних) працівників у форматі онлайн та офлайн.
  Директор Івано-Франківського фахового коледжу нашого університету Юрій Москаленко поділився досвідом підвищення кваліфікації в очолюваному закладі, наголосив на потребі професійного розвитку педагогів у використанні цифрових технологій, новітніх платформ для дистанційного навчання у роботі з студентами та позитивна відгукнувся про якістьпроведення курсів підвищення кваліфікації у Центрі «PNU EcoSystem».
  В обговоренні доповідей виступили також керівники ЗЗСО Івано-Франківщини: Наталія Бойчук, директор Бурштинської ЗОШ І-ІІІ ступенів №2 Бурштинської міської ради та Марія Дудидра, директор Білоберізького ліцею Верховинського району, котрі вказали на проблемах і перспективах підвищення кваліфікації педагогічних учителів у сучасних умовах, наголосили на труднощах щодо дистанційного навчання учнів, зокрема в гірській щколі.
  Учителі Початкової школи № 26 Івано-Франківської міської ради Аліса Павлюк і Наталія Кісь представили власні доробки із застосуванням цифрових технологій в організації освітнього процесу в школі, передусім в умовах дистанційного навчання. Як зауважила Аліса Павлюк, «інноваційні технології є вкрай необхідними в сучасній початковій школі, адже ми працюємо з «цифровими» дітьми, тому мимоволі стаємо «цифровими» учителями». Педагоги ознайомили присутніх із власними дослідницькими середовищами для проведення експериментів з учнями на платформі Go-Lab, а також розповіли про співпрацю з університетом щодо впровадження кращих європейських освітніх практик.
  Проректорка університету професорка Галина Михайлишин підсумувала роботу семінару, побажала усім успіхів у реалізації нових проєктів та запросила учасників до співраці заради активізації інноваційних процесів у закладах освіти реґіону.