Умови вступу для пільговиків презентували громадським інституціям учасників АТО

Стартувала цьогорічна вступна кампанія. Умови вступу та порядок зарахування на навчання у заклади вищої освіти, зокрема, Прикарпатський університет обговорили сьогодні під час зустрічі керівництво ПНУ на представники громадських інституцій учасників АТО. Саме останні ініціювали такий захід оскільки, як серед дітей учасників АТО, так і серед самих наших воїнів-захисників, є чимало охочих вступати до Прикарпатського університету.

У робочій зустрічі взяли участь ректор університету, голова приймальної комісії Ігор Цепенда, проректорка з науково-педагогічної роботи університету, заступниця голови приймальної комісії Галина Михайлишин, відповідальний секретар приймальної комісії Едуард Лапковський та його заступник Іван Івасюк, провідний юристконсульт юридичного відділу ПНУ Андрій Мацків, представник Міністерства у справах ветеранів в Івано-Франківській області Володимир Варкалець, голова Івано-Франківської обласної асоціації учасників та ветеранів АТО Мирослав Кріль, керівник Всеукраїнської громадської організації «Добровольчий український корпус» Віталій Мартинов та представники сімей учасників бойових дій в зоні АТО/ООС.

«Ми маємо низку спільних ініціатив з громадськими інституціями учасників АТО, які вже реалізуємо. І сьогоднішня зустріч, на якій ми порушуємо актуальні проблемні питання, є також важливою. З одного боку, ми маємо потужний кадровий потенціал в особі ветеранів АТО, котрі мають досвід, а саме головне – прагнення розбудови нашої держави і на цьому етапі є питання освіти. Друге питання – це питання надання також певних пільг дітям, особливо тих наших героїв, які загинули. Тому, ми сьогодні проаналізуємо законодавчу базу, яка є на сьогоднішній день в Україні, яка дозволяє використовувати ті чи інші пільги. Також поінформуємо про внутрішні положення, які має Прикарпатський університет щодо підтримки в першу чергу дітей ветеранів АТО в плані переведення їх на державну форму навчання коли вони навчаються в університеті по контракту», – зазначив ректор, розпочинаючи зустріч.

Відповідальний секретар приймальної комісії Едуард Лапковський провів для присутніх Презентацію, в ході якої звернув увагу на основні документи, які регулюють хід вступної кампанії – «Умови прийому на навчання для здобуття вищої освіти у 2021 році», затверджені Мін’юстом України та «Правила прийому до ДВНЗ «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника» у 2021 році»», затверджені вченою радою ПНУ. Він детальніше зупинився на спеціальних умовах участі осіб пільгових категорій у конкурсному відборі на навчання в ПНУ, умовах вступу на магістратуру, порядку зарахування на місця державного або регіонального замовлення, переведення під час навчання на контракті на вакантні місця державного (регіонального) замовлення.

У ході зустрічі працівники приймальної комісії ПНУ та юристконсульт відповіли на запитання представників громадських інституцій учасників АТО. 

Під час розмови йшлося і про низку законодавчих ініціатив з боку громадських інституцій учасників АТО загальнодержавного рівня, які б створили основу для здобуття учасниками АТО/ООС вищої освіти. Зокрема, організацію підготовчих курсів на базі закладів вищої освіти для означених категорій абітурієнтів.