Високі стандарти НАТО – випускники ПНУ склали присягу на вірність Україні

Їх 55, і вони урочисто вишикувалися на площі перед корпусом університету, де провчилися останніх два роки. П’ятеро дівчат і п’ять десятків хлопців. Білі рукавички – делікатне і м’яке вбрання для сильних молодих рук, якими вони гідно тримають зброю. Сьогодні їм дали її в руки, аби все подальше життя вони могли захищати свою країну і землю.

Випускники кафедри військової підготовки Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника сьогодні склади присягу на вірність Україні та українському народові.

Вітаючи випускників кафедри військової підготовки та їхніх батьків, Ігор Цепенда побажав майбутнім офіцерам застосовувати здобуті в ПНУ знання тільки в мирних умовах, однак висловив переконання, що вони зможуть своєю працею дати сигнал ворогам, які матимуть наміри порушити кордони української держави, що тут вони отримають гідну відсіч.

«Специфікою кафедри, – зазначив ректор Ігор Цепенда, – є те, що Прикарпатський національний університет використовує свій цивільний досвід, додаючи військові елементи, готуючи таким чином висококваліфікованих офіцерів для українських Збройних Сил та формуючи оборонні еліти України. Ще однією специфікою ПНУ є те, що багато дівчат беруть участь у підготовці на військовій кафедрі, і відгуки командирів частин, де вони проходили військові навчання, достатньо високі, оскільки це наснага, енергія, прагнення реалізувати себе, і в той же час – це високі знання. Поєднання у збройних силах чоловіків і жінок – це тенденція багатьох країн НАТО, і ми також в цьому напрямку працюємо».

Студентка військової кафедри Олена Погорєлова економіст за фахом. Першу освіту здобула досить давно. Тепер вирішила обрати військову спеціальність і пов’язати життя зі Збройними Силами України. Олена не вважає, що жінці не місце в армії, і готова довести, що жінки на рівних із чоловіками можуть захищати свою країну.

Її колега по курсу Михайло Бігун пішов на військову кафедру два роки тому. Все почалося з батька, каже хлопець, який з початку війни одразу ж пішов захищати Україну від російських окупантів. Згодом до війська пішов і рідний брат Михайла.

Військова присяга складається один раз на все життя. На вірність українському народу та своїй державі. Отримати до рук зброю та офіцерські погони на плечі – це велика відповідальність випускників, так і їхніх батьків, – каже мама випускника кафедри Ольга Деркачова.

«Історія показує, що держави, які мали своє військо, були вільними багато сотень років. Натомість ті, що відмовлялися від утримання власних армій, дуже швидко ставали невільниками і колоніями загарбників. Найсвіжіший приклад – захоплення і знищення УНР більшовицькою Росією після того, як українські можновладці вирішили, що Україна мирна держава і військо їй не потрібне. Сьогодні Україна має військо. І сьогодні у цього війська є наші діти, наші випускники».

Це вже четвертий випуск кафедри військової підготовки Прикарпатського університету. За 5 років викладачі кафедри підготували 240 фахівців, які стали офіцерами. Кафедра готує фахівців за спеціальностями, які потрібні ЗСУ. Це і військові психологи і спеціалісти автоматизованих систем управління військами, ремонту бронетанкової техніки, автомобільних підрозділів. Під час навчання студенти отримують цінні знання, а також знайомляться із бойовим досвідом військовослужбовців, які вже служили у війську чи були на війні, і тепер приходять на навчання на кафедру, – каже завідувач кафедри військової підготовки ПНУ Анатолій Пономаренко. Сьогодні присягу на вірність Україні складали 6 учасників АТО/ООС – випускників кафедри.

Після складання присяги на вірність українському народові та Україні кращі студенти отримали відзнаки та нагороди від Прикарпатського університету та міської влади.

На урочистостях були присутні представники ректорату Прикарпатського університету, заступник обласного військового комісара Роман Боднар, Івано-Франківський міський військовий комісар Ігор Сорокопуд, заступник командира військової частини 1241 Нацгвардії України Валентин Білозьоров, начальник ГУ ДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, начальник управління з питань надзвичайних ситуацій, мобілізаційно-оборонної роботи та діяльності правоохоронних органів Івано-Франківської міської ради Ігор Влізло, начальник кафедри військової підготовки ІФНТУНГ Андрій Станецький. 

  • Присяга