Викладачі кафедри біології та екології долучилися до міжнародного проєкту «Карпатські лісові школи»

Викладачі кафедри біології та екології факультету природничих наук на запрошення Туристичної асоціації Івано-Франківщини долучилися до проєкту «Карпатські лісові школи», що реалізується у рамках європейської програми транскордонного співробітництва Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна. 

У межах проєкту викладачі кафедри біології та екології  спільно з партнерами розробили конспекти уроків для посібника вчителям Карпатської лісової школи в Україні. Уроки розроблені на принципах передових педагогічних практик, а їх зміст, визначений транскордонними партнерами ще на початковій стадії проєкту, базується на засадах природоцентризму, простоти і системності викладу, вдало інтегруючи теоретичну і прикладну складові навчання з вихованням у школярів любові і поваги до унікальних природних комплексів Карпат. Конспект містить нестандартну і зрозумілу інтерпретацію складних екологічних процесів, біорізноманіття, взаємовпливу природи і суспільства, екосистемних послуг. Так, зокрема, уроки Лісової школи будуть згруповані у такі розділи: «Ліс – великий дім і людина – гість у цьому домі», «Необхідність виживання: пристосування у дикій природі та необхідність бути дисциплінованими», «В природі кожен продукує для іншого: так створюється і живе екосистема» та ін. Всього розроблено 12 уроків, що охоплюють опис цілей та результатів, демонструють зв’язок з навчальними планами, за якими працюють вчителі прикарпатських шкіл, та з іншими шкільними предметами. Пояснення щодо вибору цих тем, як і детальні інструкції з безпеки, рекомендації щодо одягу, аптечки, спорядження будуть також викладені в посібнику.

Також у новоствореному класі Лісової школи, що в Центрі Спадщини Вигодської вузькоколійки, днями відбулося засідання робочої групи освітян та представників лісової галузі Івано-Франківської області за участі співробітників кафедри біології та екології. На зустрічі команда проєкту презентувала свої напрацювання вчителям-практикам. Вчителі шкіл міста Долини та Вигодської територіальної громади опрацювали розробки та внесли покращення до пропонованих вправ, перевірили фактичну інформацію щодо біорізноманіття місцевих лісів. Наразі, розробки уроків доопрацьовуються нашими викладачами-експертами проєкту. Вчителі, учасники освітньої групи, вже запланували проведення пілотних занять, що розпочнуться вже з лютого наступного року і будуть тривати до квітня. Крім того, у межах проєкту заплановано візит українських партнерів у повіт Марамуреш на творчу майстерню зі своїми румунськими колегами. Там вони ознайомляться з розробками транскордонних колег та допоможуть їм удосконалити контент уроків, а також отримають новий досвід. 

Зазначимо, що партнерами проєкту «Карпатські лісові школи» в Україні є Відділ регіонального розвитку та будівництва Долинської районної державної адміністрації та Вигодська селищна рада Долинського району Івано-Франківської області, а в Румунії – Адміністрація Марамурешського гірського природного парку. Проєкт триватиме до 30 березня 2022, а територія його реалізації охоплює Івано-Франківську область України та повіт Марамуреш Румунії.