Інформаційна безпека: що важливо знати?

Серію тематичних тренінгів «Інформаційна безпека під час війни» розпочали викладачі кафедри журналістики факультету філології Прикарпатського університету. Заняття проходять у форматі онлайн. Окрім викладачів, працівників та студентів університету стати учасниками тренінгів можуть усі охочі. 

Сьогодні, 2 березня, відбулося перше тренінгове тематичне заняття, у якому взяло участь близько сотні осіб.  Його провели доцентка кафедри Соломія Хороб та викладачка Тетяна Шлемкевич. Під час віртуальної зустрічі вони надала конкретні поради щодо того, як і де безпечно споживати інформацію, особливо в період війни. Певна увага учасників тренінгу зверталася на специфіку розповсюдження новин та термінових повідомлень, а також емоційний стан людини, під час якого легко можна піддатися маніпуляціям та фейкам.

Зокрема, доцентка Соломія Хороб виокремила низку основних рекомендацій, яких варто дотримуватися: налаштувати конфеденційність своїх сторінок в соцмережах; не поширювати все підряд; обов’язково фільтрувати інформацію; важливою інформацією ділитися лише з людьми, яких знаєш особисто, а також  слідкувати за власним емоційним станом і у стані паніки чи піднесення краще не читати чи поширювати інформацію. Також зазначила, що у період війни варто обережно довіряти будь-якій інформації, адже офіційні джерела чи акаунти у соцмережах можуть бути атаковані чи «зламані». 

Своєю чергою викладачка Тетяна Шлемкевич звернула увагу учасників онлайн-тренінгу на основні платформи для розгортання російських інформаційних спецоперацій  – це соціальні мережі Facebook, Instagram, Тelegram і Viber. Зокрема, надала практичні рекомендації з убезпечення свого профілю у Facebook. По-перше, потрібно налаштувати безпечний перегляд свого профілю за допомогою перевірки конфіденційності облікового запису. По-друге, обмежити коло осіб, котрі можуть додавати вас у друзі.  Враховуючи складність ситуації в умовах сьогодення користувачам всіх соціальних мереж варто уважно перевіряти нових друзів, звертати увагу на аватар та час створення сторінки, не відкривати файли та посилання від невідомих осіб, не використовувати однакові паролі для кількох облікових записів та встановити двохетапну перевірку для входу в акаунт. 

«В умовах війни країні-агресору вигідно дестабілізувати інформаційне поле в нашій країні, ракетна атака на телевишку у Києві – чергове тому свідчення. Достатньо лише зробити викид дезінформації, маніпуляції, фейкових повідомлень, – і ми вже перетворюємо новину на інформаційну лавину. Вміння аналізувати, критично оцінювати дані з будь-яких джерел наразі вкрай необхідні, тому кафедра журналістики започатковує серію тренінгів, де ми будемо вдосконалювати навики інформаційної гігієни, прийоми розпізнавання фейкових новин, нові правила поведінки у соціальних мережах», – зазначила професорка кафедри журналістики Ганна Марчук.

Зазначимо, що наступний тренінг «Інформаційна безпека під час війни» відбудеться 4 березня о 14 год. Тож, запрошуємо усіх бажаючих долучатися і навчатися бути інформаційно та медійно грамотними.