(НЕ)сподіваний Стефаник

Книжка “(НЕ)сподіваний Стефаник” цими днями вийшла у світ у видавництві Discursus. Авторами друкованого видання є професори Прикарпатського національного університету  ім. Василя Стефаника  Володимир Великочий, Іван Монолатій та Ольга Деркачова. Рецензентами виступили доктор філологічних наук, професор Ігор Набитович (Університет ім. Марії Склодовської-Кюрі, Люблін, Республіка Польща), кандидатка філологічних наук, доцентка Тетяна Белімова (Інститут літератури ім. Т. Г. Шевченка НАН України), кандидатка філологічних наук, доцентка Наталія Вівчарик (Прикарпатський  національний університет імені Василя Стефаника).

У передмові до книжки професор Прикарпатського університету Степан Хвороб зазначив: “Наукові матеріали, зібрані в одне видання, мають на меті неординарно оцінити (з позицій сучасної методології) життєвий шлях Василя Стефаника. Зокрема суспільно-політичну та культурно-національну діяльність через використання його недостатньо вивченої біографістики та спробу реінтерпретації унікальної художньої та епістолярної спадщини. Розмисли прикарпатських учених створюють доволі переконливі візії життя і творчості Василя Стефаника. Певниться, що вони доповнять опублікований в ювілейному році письменника цілий шерег поліаспектних студій про нього, а також зацікавлять майбутніх дослідників його життєпису і творчості”.

Це науково-популярне видання, каже професор Хороб, має на меті показати Великого Покутянина очима трьох різних вчених: історика, філологині й етнополітолога. Автори розраховують на те, що читач зустріне тут справді не такого Стефаника, який відомий, а такого, якого ніби й знаєш, розумієш, але ще так, як уявляєш – не зустрічав. Того Василя Стефаника, що не лише революціонер, визнаний європейського штибу новеліст, багаторічний політичний український діяч, а й (не)пізнаний, (не)відомий, а тому й (не)сподіваний.

Ця книга є черговим внеском до вшанування яскравої особистості, патрона нашого університету Василя Стефаника, якому у 2021-му минуло 150 років.