Ґава ґаву запитала, ти на ґанок не літала? Не літала я на ґанок, то й проґавила сніданок

Від початку війни всі знають про старий ефективний трюк виявлення людей з неукраїнського мовного середовища: їх просять вимовити просте українське слово «паляниця»…

Цікаво, що більшість з нас переконані, що то є проблемою тільки для окупантів, а кожен з нас добре володіє своїм мовленнєвим апаратом. Насправді, варто російськомовній у довоєнному побутовому житті людині почати постійно говорити українською, як вона розуміє, що вимова деяких звуків дається не так легко, як здається. Адже попри те, що українська та російська мови мають багато спільного, є низка слів зі звуками, що складають труднощі навіть для українця, якщо він змалку не вчив українську. Подолати ці моменти всім, хто прагне розмовляти чистою українською мовою, сьогодні під час чергових мовних обіймів – онлайн-курсів Прикарпатського національного університету МОВА ОБІЙМАЄ – допомагала  кандидатка мистецтвознавства, доцентка кафедри сценічного мистецтва та хореографії Навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського університету Тетяна Осадчук.

Пані Тетяна вчила всіх охочих правильно вимовляти звуки української мови: «Щоб говорити якісно, щоб вас з приємністю слухали співрозмовники, не перепитували і чули, треба постійно розвивати і тренувати свій мовний апарат».

Спочатку тренували вимову голосних. Тетяна Осадчук закликала відмовитися від вимови звуку «і» у ніс, і взагалі всі голосні вимовляти трішки відкриваючи рот. Вона підкреслила, якщо людина розмовляє ніби як то кажуть крізь зуби, тобто при вимові не працюють нижня щелепа і губи, то «це один з симптомів стресу, який затискає губи».

Вчити скоромовки та намагатись зосередитися на вимові – один з прекрасних способів трішки відволіктись і розслабити свою нервову систему. Проговоріть, проспівайте українською «іеаоу», зробіть це гарно, слідкуючи, аби звук не йшов у ніс і побачите, як ваше дихання вирівняється, а на душі не те, що стане легше, просто хоча б на пару хвилин вдасться переключити голову.

І всі, хто взяв участь у цьому занятті, справді трохи відволіклись на досить цікаві вправи для правильної вимови звуків української мови.

«Ворона проворонила вороненя, – повторювали слухачі за пані Тетяною. – Мама Мілу милом мила».

Тетяна Осадчук розбила всі приголосні на групи і вимагала спочатку попрацювати над чистомовкою – тобто повільною вимовою спеціальних тренувальних речень на ті чи інші звуки, а вже після цього закликала спробувати повторити їх швидко скоромовкою. Є ще одна «фішка» в скоромовках. Якщо ви відпрацьовуєте щось малознайоме, в мозку створюються нові нейрони і як тільки вам зустрінуться вже відпрацьовані буквосполучення в тексті, ви автоматично промовите їх добре!

Коли дійшли до «Ґава ґаву запитала, ти на ґанок не літала? Не літала я на ґанок, то й проґавила сніданок», дехто зі слухачів паралельно вивчив й декілька нових для них слів – «ґава» і «ґанок». Далі – більше, включаючи і діалектичну галицьку лексику. Наприклад, слово «дзиґар» – годинник. 

Дзижчить над житом жвавий жук,

Бо жовтий він вдягнув кожух.

Жовтий жук купив жилет,

Джемпер, джинси та жакет.

Цю скоромовку слухачі спочатку промовляли як чистомовку, потім розбили на дві скоромовки, а найскладнішим завданням було сказати всю цю абракадабру про жука на одному диханні. Тут, звичайно, рівних Тетяні Осадчук не було.

«На жуку ми сьогодні і закінчимо», – посміхнулась позитивна викладачка, засновниця та тренерка Школи голосу і комунікації РИТОРИКА.IF, засновниця Школи оратора для підлітків, тренерка з техніки мовлення і голосу, ведуча та режисерка.

Слухачі дякували їй за цю годину, яка промайнула як одна мить, і була дуже корисною у всіх сенсах.

Один з організаторів курсів МОВА ОБІЙМАЄ, декан факультету філології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Роман Голод запросив всіх на завтрашню зустріч з поетесою Властою Власенко: «Гарантую, вам також сподобається!»

Із тематикою всіх наступних зустрічей курсів МОВА ОБІЙМАЄ можна ознайомитися ТУТ https://bit.ly/3tOelVo

На курси вже зареєстровано понад 60 осіб. Вони відбуваються у будні дні о 16 годині.

Щоб зареєструватися на курси, слід заповнити форму за цим покликанням: https://bit.ly/3NtaxAO

Говорімо один із одним, і хай мова всіх нас огорне своїми теплими й комфортними обіймами, як рідних дітей!