Студенти Коломийського інституту навчали дітей переселенців розписувати писанки

Майстер-клас з виготовлення великодніх писанок традиційно відбувся у Музеї писанкового розпису в Коломиї. Його провели наукові співробітники Музею Інна Войтенко та Ірина Блонська. Волонтерами майстер-класу виступили студенти 3 курсу спеціальності “Початкова освіта” та викладачі кафедри педагогіки і психології Коломийського навчально-наукового інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. 

З великим бажанням зробити власноруч свою великодню писанку на майстер-клас завітали діти тимчасово переселених сімей з Херсону та вихованці Коломийського будинку сімейного типу.  Перед початком майстер-класу учасникам розповіли про історію писанки та як її правильно розписувати.

“Писанка – одна зі стародавніх форм українського народного розпису. За традицією розпочинали писати писанки з другої половини Великоднього посту, а найбільше їх виготовляли в четвер і п’ятницю перед Пасхою”, – зазначила студентка Мар’яна Копчук.  

Справжня писанка повинна бути сирою. Перед початком роботи яйце обов’язково потрібно протерти оцтом. Так знежирюється шкарлупа й фарба краще лягатиме. Потрібно наповнити писачок воском та розігріти його над свічкою. Писачок треба тримати вертикально й збоку від свічки, щоб розтоплений віск не витікав. Щойно віск нагріється, потрібно починати писати. Віск у писачку швидко застигатиме, тому його варто часто розігрівати. Далі слід розвести фарбу. Починати розписувати треба з найсвітлішого кольору. 

За словами учасників майстер-класу техніка писання воском їх неабияк зацікавила. А ще діти дуже раділи можливості розписати власноруч свою великодню писанку.  

 «Існує багато способів виготовлення писанок. Про писанки збереглося багато легенд. Одна з них така: доля світу залежить від того, скільки писанок кожного року пишеться. Доки пишуть писанки, світ буде існувати!» – розповіла під час майстер-класу завідувачка кафедри педагогіки і психології Оксана Поясик.