Науковці-біохіміки провели безкоштовні обстеження для населення в межах грантової програми

3 серпня на базі кафедри біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника у межах грантової програми 2SOFT/4.1/56 «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету» відбулося додаткове безкоштовне обстеження мешканців області з метою оцінювання ризику розвитку у них неінфекційних захворювань. Скринінг населення проводився завдяки отриманому новому обладнанню для роботи грантової програми 2SOFT/4.1/56 «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету».

Близько 30-ти осіб виявили бажання пройти обстеження, яке включало визначення маси тіла, зросту, окружності талії, артеріального тиску і пульсу; рівня глюкози капілярної крові, високочутливого С-реактивного білка (CRP+Hs-CRP), рівня окремих форм ліпідів (загального холестерину, тригліцеридів, ліпопродеїдів низької та високої щільності, індексу атерогенності) та рівня глікованого гемоглобіну (HbA1c) у крові. Варто зазначити, що вказані показники необхідні для розрахунку ризиків розвитку надмірної ваги, ожиріння і діабету 2 типу.

Усі обстежені отримали розгорнутий звіт здоров’я та інформаційні листівки/брошури. Окрім того, дехто із наших краян мав змогу пройти спіро- та кардіографію та отримати як оцінку роботи стану легень і серця, так і кваліфіковану консультацію лікаря-кардіолога щодо можливостей розвитку серцевосудинних захворювань.

Нагадаємо, що  грантова програма  2SOFT/4.1/56 реалізується в межах Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 «Підтримка розвитку медичних послуг та доступу до здоров’я» і фінансується Європейським Союзом. Партнером з Румунії є Університет «Штефан чел Маре» (м. Сучава). Загальний бюджет проєкту становить 329 200 євро, 296 280 євро (90%) внесок Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 та 32 920 євро (10%) внесок обох партнерів: Університету «Штефан чел Маре» (Сучава, Румунія) та Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (Івано-Франківськ, Україна). Проєкт покликаний сприяти зменшенню поширення ожиріння та цукрового діабету в Україні та Румунії.