Українські та польські фахівці обмінялися досвідом у сфері боротьби зі злочинністю

Сьогодні на базі Навчально-наукового юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулась міжнародна науково-практична конференція «Політика у сфері боротьби зі злочинністю: українсько-польський контекст».

Участь у заході взяли заступниця Міністра юстиції України Олена Висоцька, народний депутат України, голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Ігор Фріс. Польську сторону було представлено поважною делегацією на чолі із заступником Міністра юстиції Республіки Польща Марціном Романовським. У заході взяли участь ректор-комендант Академії юстиції (Szkoły Wyższej Wymiaru Sprawiedliwości) Марцін Стшельць та студенти юриспруденції польського ВНЗ.

Конференція розпочалася вступним словом ректора ПНУ Ігоря Цепенди, який привітав присутніх та представив закордонних гостей.

“Поєднання українського та польського досвіду в питаннях боротьби проти злочинності є дуже цінною для двох сторін. Цей обмін важливий також й для майбутніх молодих фахівців та формування кадрів, адже вже за кілька років саме вони формуватимуть політику боротьби зі злочинністю’’, — пояснює Ігор Цепенда.

У першій частині заходу учасники мали можливість поспілкуватися про політику у сфері боротьби зі злочинністю, обговорити сучасний стан й візії Державної кримінально-виконавчої служби України та функціонування кримінально-правової політики в національному й глобальному вимірах. Сторони розповіли про практичну діяльність державних систем кримінально-виконавчих служб в Україні та Польщі.

“Сьогоднішня конференція є результатом ініціативи ректора Прикарпатського національного університету Ігоря Цепенди та тісної співпраці з Академією юстиції. Ми сподіваємося, що така співпраця буде тільки поглиблюватися та матиме своє систематичне продовження”, – поділився Марцін Романовскі, заступник Міністра юстиції Польщі.

Головними спікерами події стали доктор юридичних наук та професор Павло Фріс; перший заступник начальника Департаменту з питань виконання кримінальних покарань, доктор юридичних наук професор Віктор Кощинець; доктор юридичних наук, професор Ігор Козич; докторка юридичних наук, професорка Юлія Кернякевич-Танасійчук; доктор юридичних наук, професор Ігор Медицький; доктор юридичних наук, професор Віталій Книш.

Після обіду до обговорень приєдналися викладачі та студенти. Центральними темами розмов стали напрямки міжнародного співробітництва, проблематика соціально-гуманітарних та економічних втрат України унаслідок збройної агресії російської федерації та основні підходи до вирішення новітніх міжнародних та міждержавних збройних конфліктів.

Учасники обговорили напрямки співпраці між навчальними закладами, а також ознайомитися з роботою юридичної клініки, практикою та результатами документування воєнних злочинів студентами-волонтерами навчально-наукового юридичного інституту.

Нагадаємо, що раніше Прикарпатський національний університет підписав разом з Академією Юстиції (Szkoła Wyższa Wymiaru Sprawiedliwości, м.Варшава, Республіка Польща) партнерську угоду про поглиблення співпраці.

Наступного дня частина учасників конференції здійснили наукову експедицію у Міжнародний науковий центр «Обсерваторія», що знаходиться на горі Піп Іван у Карпатському національному природньому парку. Там відбулося обговорення перспективи майбутніх еколого-правових проєктів.

  • Міжнародна конференція з питань боротьби зі злочинністю