Обізнані та щасливі: попередити цукровий діабет та ожиріння легше, ніж лікувати

На кафедрі біохімії та біотехнології факультету природничих наук Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника завершився цікавий і корисний транскордонний проєкт «Персоналізовані підходи для попередження ожиріння та діабету (PrePOD)». Про це сьогодні на підсумковій пресконференції повідомили ректор ПНУ Ігор Цепенда, керівник проєкту, професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології Володимир Лущак та проректорка з наукової роботи ПНУ Валентина Якубів.

Робота, яку фінансував Європейський Союз, тривала впродовж 26 місяців в межах Спільної Операційної Програми Румунія-Україна 2014-2020 «Підтримка розвитку медичних послуг та доступу до здоров’я». Партнером  ПНУ став румунський Університет імені Штефана чел Маре з міста Сучава, а координатором виступив завідувач кафедри охорони здоров’я та розвитку людини Міхай Коваса.

Головною метою спільного проєкту стало підвищення обізнаності населення щодо факторів ризику, пов’язаних з надмірною вагою, ожирінням та цукровим діабетом й сприяння зменшенню поширеності неінфекційних захворювань в Україні та Румунії.

“Такі проєкти мають досить велике значення, бо вони пов’язані зі здоров’ям людини. Унікальність цього проєкту полягає в тому, що він належать до превентивних заходів, які передбачають вчасне запобігання, попередження та виявлення захворювань. Як показує статистика, дуже часто населення не знає і не розуміє, що у них вже є перші симптоми діабету чи ожиріння. Сподіваємось, проєкт заохотить людей більш уважно ставитися до свого здоров’я, адже чим здоровішу націю ми будемо мати, тим краще зможемо протистояти будь-яким випробуванням”, – зазначив ректор університету Ігор Цепенда.

Під час фінальної пресконференції координатори проєкту та організатори повідомили результати, які досягнули сторони:

– налагодили локальні контакти з працівниками первинної ланки медичної допомоги, директорами шкіл та адміністраціями територіальних громад;

– розробили вебсторінку http://www.prepod.org.ua, де розміщені необхідні інформаційні матеріали для населення, клініцистів та науковців;

– розробили та надрукували інформаційні матеріали просвітницького характеру для населення та клініцистів;

– закупили транспортний засіб, обладнання та прилади, які дозволили здійснювати обстеження населення;

– провели навчання персоналу та студентів щодо вимірювання показників стану здоров’я і збору інформації під час скринінгу цільових груп;

– провели опитування сімейних лікарів Прикарпаття щодо проблем ефективного консультування;

– провели два одноденних семінари для медичних працівників;

– за допомогою мобільної клініки «Здоров’я на колесах» провели обстеження населення Івано-Франківської області;

– через засоби масової інформації та персоніфіковане консультування здійснили низку інформаційно-просвітницьких кампаній для широкого загалу.

“Великими викликами для нашого проєкту став COVID-19 та війна. Попри це, нам повністю вдалося досягнути поставлених цілей і ми дуже задоволені результатами. Сподіваємось, що проєкт матиме продовження”, – переконаний професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології Володимир Лущак.

Загальний бюджет проєкту склав 329 200 євро (12 292 328 гривень), 10% яких покрили ПНУ разом з румунським університетом.

  • Пресконференція. Підсумки роботи транскордонного проєкту.