Відкрито реєстрацію на інтегрований онлайн-курс «Науки про життя»

Команда викладачів/науковців України та Німеччини отримала грант від Німецької Служби академічних обмінів (DAAD) на підтримку навчання українських студентів у період війни. Керівник проєкту – професор Ольга Гаращук, директор Інституту фізіології Тюбінгенського університету, Німеччина. Співкерівник з української сторони – професор Володимир Лущак, завідувач кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Проєкт передбачає два інтенсивні онлайн-курси: інтегрований курс «Науки про життя» та «Біоінформатика».

 Інтегрований курс “Науки про життя” включає лекції та семінари з біохімії, молекулярної біології, біофізики, фізіології, основ мікроскопії та інструментальних методів в біології. Цей курс дозволить студентам не тільки отримати системне бачення взаємозв’язків між різними біологічними науками й закрити прогалини в знаннях з окремих предметів, а й отримати нагоду поспілкуватися з викладачами, що працюють в різних університетах України та ЄС, і краще зрозуміти, що саме важливе для успішного продовження навчання та кар’єри біолога.

Курс розрахований на 150 годин (5 кредитів ECTS), які можуть бути зараховані студентам за їх основним місцем навчання. На сьогодні листи-підтвердження про погодження зарахування кредитів курсу для студентів-бакалаврів біологічних спеціальностей отримано від п’яти університетів: Херсонського державного університету, Одеського національного університету ім. І.І. Мечнікова, Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна та Дніпровського національного університету ім. О. Гончара.

Реєстрація на курс «Науки про життя» онлайн за посиланням: https://lifesciencescourse.utrigg.net/f/integrative-life-sciences

Зареєструватися на курс можуть всі українські студенти-бакалаври біологічних та споріднених спеціальностей незалежно від університету, курсу навчання й попереднього досвіду (обов’язкова вимога до зарахування на курс – наявність громадянства України та перебування в Україні на цей час). Після здачі онлайн-іспиту за матеріалами курсу студентам буде видано відповідні сертифікати.

Успішним слухачам курсу, а також студентам з регіонів України, що постраждали від війни, виплачуватиметься стипендія. Грантом передбачено 50 стипендій по 600 євро.

Тривалість навчання – 3 місяці (з 10.09.2022 до 15.12.2022). Орієнтовно 10 пар на тиждень. Пари проводитимуться онлайн в час, який не перекриватиметься з основним навчанням студентів в університетах.

Кінцевий термін реєстрації5.09.2022. Прогнозована максимальна кількість учасників – 90. У випадку, якщо кількість заяв перевищить кількість місць, перевагу матимуть заявники з місць, які постраждали від війни, і ті, які не слухати пропоновані курси.

За додатковою інформацією можна звертатися до координатора проєкту – Володимира Васильовича Швадчака (volodymyr.shvadchak@pnu.edu.ua).   

Курс читатиме команда викладачів та науковців з Німеччини та України. Кожен з лекторів є спеціалістом в своєму предметі та активно займається науковою діяльністю на світовому рівні.

Викладачі:

Біохімія (15 лекцій, 6 семінарів)

Галина СЕМЧИШИН, доктор біологічних наук, професор кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ)

Галина УШАКОВА, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри біохімії та фізіології Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара (м. Дніпро).

Олександра АБРАТ, кандидат біологічних наук, доцент кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ)

Олег ЛУЩАК, кандидат біологічних наук, доцент кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ) та гостьовий професор Інституту травматології Людвіга Больцмана (м. Відень, Австрія)

Молекулярна біологія (12 лекцій, 4 семінари)

Володимир ЛУЩАК, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ)

Андрій ЛУЖЕЦЬКИЙ, професор кафедри фармацевтичної біотехнології Саарландського університету (м. Саарланд, Німеччина)

Марія БАЙЛЯК, доктор біологічних наук, професор кафедри біохімії та біотехнології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ)

Фізіологія тварин і людини (13 лекцій, 5 семінарів)

Володимир МАНЬКО, доктор біологічних наук, професор, завідувач кафедри фізіології людини і тварин Львівського національного університету імені Івана Франка, м. Львів

Ольга ГАРАЩУК, професор, директор Інституту фізіології Тюбінгенського університету (м. Тюбінген, Німеччина)

Володимир МЕРЛАВСЬКИЙ, кандидат біологічних наук, доцент кафедри фізіології людини і тварин Львівського національного університету імені Івана Франка (м. Львів)

Інструментальні методи в біології (4 лекції, 4 семінари)

Володимир ШВАДЧАК, доктор філософії у галузі “Науки про життя”, співробітник Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника (м. Івано-Франківськ) та Інституту Органічної та Біоорганічної Хімії (м. Прага, Чехія)

Юрій КОВАЛЬЧУК, старший науковий співробітник Інституту фізіології Тюбінгенського університету (м. Тюбінген, Німеччина)

Ніна БОНДАРЕНКО, кандидат медичних наук, доцент (постдок) на кафедрі гастроентерології, гепатології та ендокринології у Вищій медичній школі Гановера (Німеччина) у галузі онкоімунології раку печінки.

Біофізика (7 лекцій, 4 семінари)

Володимир ШВАДЧАК, доктор філософії у галузі “Науки про життя”, співробітник Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ) та Інституту Органічної та Біоорганічної Хімії (м. Прага, Чехія)

Іван МУЗАЛЬОВ, кандидат біологічних наук, співробітник Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ)

Основи мікроскопії (4 лекції)

Володимир ШВАДЧАК, доктор філософії у галузі “Науки про життя”, співробітник Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника (м. Івано-Франківськ) та Інституту Органічної та Біоорганічної Хімії (м. Прага, Чехія)