Університети поділилися досвідом роботи в умовах війни

23 вересня у Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника  відбувся  семінар “Управління та стратегічне партнерство між ЗВО в умовах війни”. Організаторами заходу виступили Програма ім.Фулбрайта в Україні та Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника. У роботі семінару взяли участь представники офісу Програми ім.Фулбрайта в Україні, ректоратів низки вітчизняних університетів та органів студентського самоврядування.  

Вступним словом відкрила захід перша проректорка Прикарпатського національного університету, професорка Валентина Якубів. Передусім, вона підкреслила важливість стратегічного партнерства між закладами вищої освіти в умовах сьогодення, адже  в цьому єдність і сила університетів. 

«Університети України через війну опинилися в різних умовах. Так, зокрема, є університети, які знаходяться на окупованих територіях. Це дуже складно, у них обмежені можливості розвитку. Ми, тилові університети, маємо інші умови, і це ставить перед нами більш відповідальні функції щодо розвитку системи освіти. Тилові університети у таких умовах не просто мають вижити, вистояти, допомогти іншим. Наше завдання – втримати тенденції розвитку системи вищої освіти в Україні, показати країнам світу, що ми розвиваємося, що ми ведемо нашу наукову дипломатію і ми та країна, яка є справді сильною в єдності нашого духу і в наших щоденних кроках до кращого майбутнього», – зазначила Валентина Якубів.

Під час виступу перша проректорка ПНУ провела презентацію про особливості функціонування і управління Прикарпатським національним університетом в умовах війни, взаємодію ПНУ з Херсонським державним університетом. Професорка Валентина Якубів, зокрема, підкреслила, що саме цифровізація, електронний документообіг, налагоджена система дистанційного навчання допомогли втримати освітній процес в університеті на належному рівні. Вона також поділилася досвідом ПНУ щодо подальшого розвитку  міжнародної співпраці та налагодження нових партнерських зв’язків. Валентина Якубів розповіла і про досягнення науковців ПНУ, студентів-спортсменів, впровадження нових соціальних проєктів, активну волонтерську діяльність університету задля підтримки ЗСУ. Окремо звернула увагу на плідну співпрацю з Херсонським державним університетом, який відповідно до наказу МОН України з квітня місяця, на період воєнного стану, продовжив свою роботу на базі Прикарпатського університету.

«Ми як тилові університети маємо створювати міцну платформу для партнерства між ЗВО нашої країни. І коли ми переможемо, і ті університети зможуть повернутися на свою територію, потрібно, щоб вони мали міцну базу, міцні партнерські стосунки з університетами країн Європи, країн світу. Ми відкриті до співпраці, готові допомагати іншим і працювати на благо всієї країни. Маємо таке побажання, щоб позиція усіх вітчизняних університетів була спрямована на плідне партнерство задля розвитку освіти та науки в Україні», – наголосила  перша проректорка ПНУ Валентина Якубів.   

Про ключові питання релокаціі та взаємодію з Прикарпатським університетом розповів колегам ректор Херсонського державного університету Олександр Співаковський. Він назвав низку викликів, з якими зіткнувся ХДУ коли потрапив під окупацію. Зокрема, це інструментарій переміщення університету, нестандартні рішення для оптимізації роботи, робота університету в нових умовах. Ректор ХДУ подякував своїм колегам та колективу Прикарпатського університету і особисто ректору ПНУ Ігореві Цепенді за допомогу, підтримку та співпрацю в усіх питання, вирішенні проблем. Олександр Співаковський  також зазначив, що керівництво ХДУ готує узагальнену інформацію щодо викликів в умовах війни та шляхи їх подолання з метою прийняття відповідних нормативних документів на державному рівні.

У межах програми семінару досвідом роботи в умовах війни також поділилися, зокрема, ректор Донбаської національної академії будівництва і архітектури Василь Кравець, ректор Львівської національної академії мистецтв Василь Косів.

  • Семінар з питань роботи університетів в умовах війни