Прикарпатське коріння дипломатії

Сьогодні, 2 листопада, в університеті презентували проєкт «Прикарпатське коріння дипломатії». Захід приурочили черговій річниці створення Європейського Союзу та 15-річчю з дня відкриття в ПНУ спеціальності «Міжнародні відносини». Ініціатором та організатором проєкту стала кафедра іноземних мов та перекладу факультету історії, політології і міжнародних відносин.

У презентаційному заході взяли участь ректор університету, свого часу перший секретар Посольства України в Республіці Польща, професор Ігор Цепенда, Почесний Консул Республіки Хорватія в Західному регіоні Віталій Запухляк, Надзвичайний і Повноважний Посланник другого класу, Почесний професор ПНУ Віталій Максименко, викладачі кафедр міжнародних відносин, міжнародних економічних відносин та іноземних мов і перекладу, студенти-міжнародники.

Онлайн до зустрічі долучилися Надзвичайний і Повноважений Посол України в Республіці Словенія, Почесний доктор ПНУ Михайло Бродович,  свого часу Перший секретар Посольства України в Грузії, громадський діяч, письменник Ігор Довганюк, Тимчасово повірена у справах України в Словацькій Республіці Наталія Никифорак

У межах програми заходу відбулася презентація друкованого видання  «Прикарпатське коріння дипломатії», до якого увійшло понад два десятки інтерв’ю з дипломатами – вихідцями з Прикарпаття.

«Це ініціатива наших студентів міжнародних відносин, які проаналізували спадщину дипломатичного Прикарпаття. Сама концепція цікава тим, що наші міжнародники ставили питання, які розкривали цікаві сторінки дипломатичної діяльності і саме в такий спосіб можна передати досвід молоді. Узагальнивши це все, ми дійсно побачили, що значна частина Надзвичайних і Повноважних Послів України, які свого часу працювали і  працюють в дипломатичній службі, мають своє коріння на Прикарпатті. Тому проєкт дуже цікавий і має свою цінність», – зазначив ректор Ігор Цепенда у своєму вітальному слові.

Над друкованим виданням, упорядниками якого виступили викладачі кафедри іноземних мов і перекладу Марія Ткачівська та Ірина Савчак, працювали більше року. Книжка вийшла двома мовами – українською та англійською.  У ній подана коротка біографічна довідка про дипломатів та їх кар’єрний шлях. Деякі статті містять інтерв’ю з дипломатами, в яких  вони діляться власним досвідом, розповідають про переваги своєї роботі, про виклики в професійній діяльності, а також надають цінні поради та настанови студентам, які вирішили обрати фах дипломата.    

«Основна мета нашого проєкту –  дати студентам можливість більше пізнати свою майбутню спеціальність через живе спілкування та почути щось нове й важливе. Студенти спеціальності «Міжнародні відносини» разом із кафедрою іноземних мов і перекладу рік назад започаткували даний проєкт, який перш за все передбачав не лише каталогізацію бібліографічних даних про наших дипломатів з Прикарпаття, починаючи від часів ЗУНР та УПА, але й живе спілкування з теперішніми дипломатами, які перебувають в різних країнах світу на дипломатичних посадах», – зазначила завідувачка кафедри іноземних мов і перекладу Марія Ткачівська.

Впродовж зустрічі дипломати поділилися зі студентами особливостями роботи дипломатичної служби та власним досвідом.

«У молоді зараз залишається не багато варіантів, а основне  – рухати країну, розвивати всі свої можливості, тому що ми зараз на етапі зламу і їхній час настав довести протилежне та повертати Україну на мапу Європи», – зазначив  Віталій Запухляк.

«Найбільшим викликом і найважливішим завданням є захист прав та інтересів власної держави та її громадян. Особливої ваги набуває це завдання в період російської агресії проти України. Відстоювання інтересів України, її суверенітету та територіальної цілісності, згуртування міжнародної спільноти навколо захисту цих основоположних цінностей є зараз головним пріоритетом у нашій діяльності», – наголосив Михайло Бродович.

  • Презентація проєкту “Прикарпатське коріння дипломатії”