Ефективна участь представниці Юридичного інституту Прикарпатського університету у конгресі «Європейська ліберальна молодь»

18-20 листопада 2022 року студентка 1-го курсу освітнього рівня «Магістр» освітньої програми освітньої програми «Право» Навчально-наукового Юридичного інституту Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Катерина Оніщук взяла участь у конгресі «Європейська ліберальна молодь» (LYMEC), що проходив у м. Бухарест (Румунія). Делегати підготували резолюцію «Попередження ядерного тероризму в Європі» та упродовж двох місяців до Конгресу просували ідею документа серед молодіжних крил політичних партій Європи.

Європейська ліберальна молодь (LYMEC) – це міжнародне молодіжне об’єднання Європи, засноване у 1976 році як молодіжний рух, що поширює ліберальні цінності серед молоді Європи та є молодіжним крилом Альянсу лібералів і демократів за Європу.

Українським делегатам ВМГО «Європейська молодь України», серед яких була студентка Навчально наукового Юридичного інституту Катерина Оніщук, вдалося внести до порядку денного резолюцію «Попередження ядерного тероризму в Європі», яку Конгрес підтримав одноголосно. Зміст резолюції полягав у заклику до ЄС відмовитися від викопного палива, імпортованого з росії та інших країн з авторитарним режимом та використовувати потужності АЕС у перехідний період до переходу на зелену енергетику; наголосі на важливості інвестувати в безпеку АЕС; проханні встановити зони безпеки навколо наявних АЕС; спонуканні ЄС визнати розміщення членом Ради Безпеки ООН зброї на території ЗАЕС ядерним тероризмом.

Резолюція авторства української молоді пройшла всі етапи, крім останніх двох (оскільки, наступні етапи реалізуються після Конгресу). Це індикатор якісної комунікації, роботи публічної дипломатії, ЗМІ, культурного фронту.

Резолюцію молоді розглянуть на рівні Європейського парламенту вже незабаром. Також активісти як співавтори із зарубіжними колегами підготували термінову резолюцію щодо ракетного ураження польської території та громадян, яка здобула 100% голосів за.

Обидві резолюції увійшли до десятки найважливіших серед майже 50-ти поданих за пріоритетністюза результатами голосування Конгресу. Для української активної молоді життєво важливо шукати та знаходити підтримку та розуміння визнання застосування росією прямої та непрямої сили та наслідків, які це має не лише для України, а й для всієї Європи.