Програма транскордонного співробітництва ЄС допоможе реалізувати цікаві корисні проєкти

Європейська Програма Транскордонного Співробітництва Польща-Україна організовує «Мандрівну академію»! Це серія відкритих заходів у польських та українських університетах. Один з них відбувся сьогодні у Центрі інноваційних освітніх технологій (MoPED) Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Його мета – поширення інформації про діяльність Програми.

На початку заходу перша проректорка Прикарпатського університету Валентина Якубів подякувала партнерам за те, що навчають студентів та дають можливість університету реалізовувати цікаві проєкти: «Один з найголовніших та найбільших проєктів ПНУ – це відновлення обсерваторії на вершині Піп Іван і створення там міжнародного рятувального центру».

Захід провели експерти Представництва Програми Транскордонного Співробітництва Польща-Україна у Львові Василь Хім’як та Олена Зубрицька. Спочатку вони презентували напрямки роботи «Мандрівної академії». А також ознайомили з особливостями реалізації транскордонних проєктів та оволодіння базовими навичками підготовки проєктів. Після цього відбулася дискусія зі студентами. Також учасники зустрічі отримали промоційні матеріали.

30 листопада Європейською Комісією була затверджена Програма Interreg NEXT PL-UA 2021-2027. Це новий етап Програми, якому передувала Програма транскордонного співробітництва Польща – Україна 2014 – 2020. За фінансової підтримки Європейського Союзу у рамках саме цієї Програми Прикарпатський університет разом із партнерами нині завершує реалізацію масштабного проєкту “Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру” (PIMReC).

Новий етап Програми дає можливість продовжувати транскордонне співпробіництво між Україною та Польщею, зміцнювати зв’язки між організаціями та мешканцями прикордонних територій, а також розвивати території, охоплені співробітництвом. На Програму PL-UA Європейська Комісія призначила 187,4 млн євро. Проєкти в Програмі PL-UA реалізовуватимуться за п’ятьма пріоритетами: партнери проєкту заохочують всіх зацікавлених у підтримці з боку ЄС до слідкування за інформаціями сайту Програми https://www.pbu2020.eu/en, де вже можна знайти найновішу інформацію про Програму Interreg NEXT Польща-Україна 2021-2027. Вона надає справжні можливості отримання дофінансування проєктів, дати наборів та правила подання проєктних заявок.

  • Проєкт