Біоекологічний хакатон – «PNUecoHACK»

Цьогоріч уже втретє кафедра біології та екології зібрала юних друзів, здобувачів освіти 9-11 класів закладів середньої освіти Івано-Франківської міської ОТГ та області, та їхніх педагогів на біоекологічному хакатоні – «PNUecoHACK»!

Захід відбувся за організаційної підтримки Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської ОДА, Департаменту освіти та науки і Центру освітніх інновацій Івано-Франківської міської ради. Цей, уже традиційний, захід покликаний популяризувати біологію та екологію серед прогресивної учнівської молоді, сприяти засвоєнню шкільної програми з біології, розвитку в учнів креативного і критичного мислення, налагодити освітню і наукову співпрацю між закладами середньої освіти й Університетом та сприяти психологічній підтримці старшокласників в умовах військового часу.

Дводенна програма хакатону поєднала насичені воркшопи і неординарну конкурсну програму і була присвячена одній з ключових проблем сучасності – зміні клімату: з’ясуванню причин і наслідків кліматичних змін, їх впливу на навколишнє середовище, біоту, суспільство й економіку; дослідженню еволюції видового різноманіття в умовах кліматичних змін та їхньої адаптації;  аналізу поширень інвазійних видів та їх впливу на екосистеми тощо.

Відрадно, що у цей складний час, попри сирени і енергетичний терор рашистських ворогів, біоекологічний хакатон щоразу збирає все більше учасників. Так, цього разу у заходах прийняли участь 14 команд, кожна з яких представляла свій заклад середньої освіти і складалася з чотирьох осіб (всього 56 учасників).

Впродовж першого дня, після офіційного привітання учасників ректором Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігором Цепендою, директором Департаменту освіти, науки та молодіжної політики Івано-Франківської обласної адміністрації Віктором Кімаковичем, дирекцією Центру освітніх інновацій – Зориною Кричко і Марією Починок, деканом Факультету природничих наук Віктором Случиком, учасники хакатону мали можливість вдосконалювати навички мікроскопічної техніки на лабораторному практикумі доцента Тетяна Микитин, подорожувати екосистемами світу за допомогою технологій віртуальної реальності разом із викладачем Сергієм Шевчуком, ознайомитися з причинами і наслідками біологічних інвазій на тренінгу доцента Віктора Шпарика. Практичні активності були доповнені цікавою лекцією доцента Галини Мельниченко. Тим часом педагоги мали змогу вдосконалити свої практичні навички з гістології та ембріології на тренінгу доцента Неоніли Долинко.

Другого дня учасники змагалися у здобутих знаннях, ерудиції та творчості у цікавих конкурсах, розроблених доцентами Мирославою Миленькою, Андрієм Заморокою, Вікторією Гнєзділовою, Надією Різничук: створювали і переглядали тематичні відео; малювали і демонстрували навички презентувати власні проєкти; тестувалися з використанням новітніх технологій…

Попри те, що переможець і призери конкурсної програми були визначені за підсумком набраних балів, організатори відзначають надзвичайно високий рівень підготовки, неймовірну креативність і високий командний дух усіх учасників. Анонсовані призи і грамоти за результатами роботи зимового хакатону переможцям вручив проректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Сергій Шарин: – команді «Гімназисти» (ліцей імені Миколи Сабата, м. Івано-Франківськ) за зайняте І місце – мікроскоп; – командам «Озон» (Івано-Франківський спортивний ліцей Івано- Франківської обласної ради) і «DivineEco» (ліцей 11, м. Івано-Франківськ) за зайняті відповідно ІІ і ІІІ місця – набори мікроператів. Усі учасники отримали сертифікати, які дають право на безкоштовні заняття з біології і проєктної діяльності з викладачами кафедри біології та екології (зокрема, для підготовки до підсумкової атестації у школі й олімпіад).

Це були незабутні насичені дні для усіх, а розпрощалися кожен зі своїм наміром: учасники очікувати нового, уже весняного, хакатону, а організатори планувати його нову насичену програму. Тим паче, що локацією для нього на найвищому рівні уже запропоновано міжнародний науковий центр «Обсерваторія» на вершині Піп Іван Чорногірський. 

  • Хакатон